– Det var väldigt välkommet, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Värmland, om beslutet. Foto: SVT

”Hoppas det leder till mindre frustration”

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen välkomnar högsta förvaltningsdomstolens beslut om att inte stoppa vargjakten. Domstolen anser att länsstyrelsen i Värmland hade fog för besluten om jakt på 26 vargar i revir i Värmlands och Örebro län förra vintern.

– Det var väldigt välkommet. Våra beslut har prövats och det här visar att vi gjort ett bra jobb. I och med att det är prejudicerande så vet vi också hur vi ska skriva beslut i framtiden. Det blir tydligare för alla och vi kommer ifrån det hattiga som varit, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Värmland.

Vad betyder det för vargfrågan i länet?

– Jag tror och hoppas att det blir lite mindre frustration kring vargfrågan och att man kan börja och följa förvaltningsplanen som vi tagit fram. Där finns ju all arepresenterade. Förhoppningsvis kan man normalisera vargfrågan lite grand och se vargen som ett vilt bland andra. Det är inte konstigare än att jaga andra djur.

Är du orolig att beslutet ska orsaka protestaktioner vid jakten som inleds på måndag?

– Det har ju varit lite störningar tidigare år, men inte i någon större skala. Mest att folk velat åka till platsen där man jagar. I en del fall har de stört och i en del fall har man velat se hur jakten går till.

Jag ser ingen anledning till att det skulle bli något mer i år, men det finns en beredskap. Skulle det bli fråga om sabotage eller att man försöker störa vänder vi oss till polisen.

Förutsättningarna kan förändras

Under de gångna åren har domstolar bedömt jaktfrågan på olika sätt. Dagens avgörande är prejudicerande och ska därmed fungera vägledande för domstolar vid kommande prövningar.  

– Vi hoppas att vi har klarlagt hur man ska bedöma ett antal fårgor. Det är dels vad som är gynnsam bevarandestatus. Hur man ska bedöma hur vida jakt är lämpligt med hänsyn till stammens storlek och sammansättning och om jakten är nödvändig och proportionerlig, det säger Erik Nymansson, justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen

Men det betyder inte fritt fram för vargjakt framöver?

– Nej, det betyder inte att jakten inte kan stoppas. De faktiska omständigheterna kan skilja sig åt från år till år. Situationen kan kan se helt annorlunda ut.

”För liten tilldelning”

Även Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Svenska jägareförbundet, är nöjd med beslutet.

– Det är klart att det är positivt. Vi kan konstatera att den linje vi har drivit håller och att den förvaltningsplanen och de mål som regering och riksdag tagit fram håller. Tilltron till det demokratiska systemet ökar. Sedan tycker vi att tilldelningen 2017 är för liten, säger Gunnar Glöersen rovdjursansvarig Svenska Jägareförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.