Skärpt fängelsestraff för mordbrännare

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten skärper straffet för den 39-årige man som i tingsrätten dömdes till fängelse för att ha tänt eld på en villa på Hammarö.

Tingsrättens dom föll i mitten av april – fängelse i 1,5 år för mordbrand. Ett för hårt straff ansåg 39-åringen och hans advokat överklagade domen till Hovrätten. Även åklagaren överklagade och ville att hovrätten skärpte straffet.

Greps i februari

Vid fyra tillfällen brann det i villan på Hammarö under januari och februari i år. Efter den fjärde branden den 20 februari var polisen säker på sin sak och grep den 39-åriga mannen. Han och hans sambo som nyligen köpt huset skulle flytta in bara några dagar senare.

mordbrannare

I tingsrätten erkände 39-åringen att han anlagt en brand av fyra. Han uppgav för rätten att han led av spelberoende och hade spelat bort de pengar han fått till husköpet.

Starka besvis

Men Hovrätten meddelar idag att man skärper straffet rejält för mannen till tre år och sex månaders fängelse. Hovrätten anser det vara bevisat att mannen är skyldig till samtliga fyra bränder och ska därför dömas för två fall av fullbordad mordbrand och två fall av försök till mordbrand.

Uteslutande fängelse

Hovrätten anser att med hänsyn till brottslighetens allvarliga art och höga straffvärde är någon annan påföljd än fängelse utesluten. I överklagan efter tingsrättsdomen skrev mannens advokat att 39-åringen borde få skyddstillsyn eller avsevärt kortare fängelsestraff då han är tidigare ostraffad. Men Hovrätten finner inte att det finns skäl att bestämma fängelsestraffets längd kortare än straffvärdet.

Den dömde ska dessutom betala skadestånd på drygt 80 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

mordbrannare

Mer i ämnet