I Sunne vill många jobba även efter 65 års ålder Foto: SVT

I Sunne arbetar var tredje efter 65 år

Uppdaterad
Publicerad

Sunne har näst högst andel förvärvsarbetande efter 65 år i hela Sverige. Drygt var tredje av kommunivånarna i åldern 65-74 år arbetar.

– Det är många som tycker att det är kul att jobba, säger Lars- Erik Enoksson från kommunens företagarförening.

Lars-Erik Enoksson från Sunne är 72 år och jobbar fortfarande på för fullt.

– Jag driver lite företag och jobbar med lite av varje, berättar han.

Några planer på att sluta arbeta har har inte heller.

– Inte så länge jag är frisk. Man träffar mycket folk och det skulle vara ledsamt att bara vara hemma. Det är bra att hålla igång.

”Många småföretagare”

Lars-Erik är med i Sunnes företagarförening och ser hur många i föreningen följer hans exempel med att välja att fortsätta jobba även efter pensionsålder.

– Det finns ju inga större industrier i Sunne utan istället många småföretagare, framför allt inom hantverk, och då blir det så att man jobbar på. Många jobbar inte bara i Sunne utan även i till exempel Karlstad och så är det många som blir konsulter efter sin pension, säger han.

Och just egenföretagande är en bidragande orsak till att man väljer att jobba längre tror Karolina Andersson som är utredare på Statistiska centralbyrån.

– Det finns personer som är anställda när de är yngre och driver företag vid sidan av. När de bli äldre upphör anställningen, men de fortsätter att driva sitt företag, säger Karolina Andersson, till Nyhetsbyrån Siren som med hjälp av siffror från SCB har sammanställt hur det ser ut i alla Sveriges kommuner.

Även en annan värmländsk kommun placerar sig högt på listan – Årjäng – där 34,4 procent av de över 65 år jobbar, vilket är tredje näst mest i Sverige.

Lägst andel i Kristinehamn

Och statistiken visar att högst andel förvärvsarbetande i åldern 65-74 år år 2015 fanns i Bergs kommun i Jämtlands län med 37,0 procent. Näst högst andel fanns alltså i Sunne kommun där drygt var tredje invånare i åldersspannet – 35,3 procent – jobbar vidare. Och Lars- Erik Enoksson är inte förvånad över siffrorna.

– Det är många som tycker att det är kul att jobba.

Ser du några nackdelar med att jobba på trots att man passerat ”pensionsålder”?

– Nej, jag ser inga nackdelar med det. Vill man ha en dag ledigt kan man ju ta sig det.

Lägst andel arbetande i pensionsålder fanns år 2015 i Oxelösunds kommun i Södermanland med 13,1 procent och för Värmlands del var andelen lägst i Kristinehamns kommun med 15,7 procent.

Så här ser det ut i din kommun

Sunne 35,3 %

Årjäng 34,4 %

Torsby 31,3 %

Eda 26,7 %

Säffle 26,1 %

Arvika 25,4 %

Kil 24,7 %

Karlstad 21,3 %

Grums 19,8 %

Storfors 18,3 %

Forshaga 17,9 %

Hagfors 17,8 %

Filipstad 17,7 %

Munkfors 17,6 %

Hammarö 17,3 %

Kristinehamn 15,7 %

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.