Indierock i läkarrock

Uppdaterad
Publicerad

På dagen läkare, på kvällen indierockare. Med sin nya skiva vill de rikta fokus på psykisk ohälsa.

– Detta är en hyllning till alla dom som kämpar med det här, säger läkaren och basisten Mathias Karlsson.

Allt började på Centralsjukhuset i Karlstad. Läkarna Magnus Ehrsson och Ole Dohrmann var kollegor men hittade varandra rent musikaliskt i ett coverband på en klinikfest. En våning ner på sjukhuset hittade de Mathias Karlsson som blev Lyrikas basist.

–  Jag kommer inte ihåg hur vi kom på namnet riktigt, men det passar vår musik rätt bra. Det är lyrik och så påminner det om ett läkemedel faktiskt, psykofarmaka, säger Magnus som spelar gitarr.

De tre läkarna har svårt att beskriva sin musik med ord. Mathias och Magnus kommer ifrån death metal- och hårdrocksscenen medan bandets trummis, Ole, tidigare mest spelat synth och indie.

– Vi har slagits en hel del i replokalen med att få ihop extrem-metal med U2, säger Mathias.

En beskrivning som Ole nästan köper.

– Det är väldigt hårda gitarrer och riff men melodierna är mer indie som avrundar allt. Vi kan väl kalla det indierock? Säger han.

– Okej, indiehårdrock, säger Magnus och klubbar beslutet.

Släppt en skiva om psykisk ohälsa

Bandet har nyligen släppt en skiva som handlar om en man som levt ett ganska isolerat liv och en dag låser han in sig i sin lägenhet och går in i psykos. Mannen dras in i en fantasivärld och låtarna handlar om hans resa.

– Det är ett konceptalbum där lyssnaren kronologiskt får följa mannen. Fortsättningen kommer nästa år på en ny skiva, det är det ett dubbelalbum, säger Mathias.

Att tre läkare gör en skiva om psykisk ohälsa är något som de själva reflekterat över en del. Men de är noga med att poängtera att det inte handlar om någon psykedelisk och deprimerande musik

– Detta är en hyllning till alla dom som kämpar med det här, säger Mathias.

”Ämnet är oerhört viktigt”

Hämtar ni inspiration från människor och situationer ni mött på sjukhuset?

– Det är svårt att säga men vi träffar ju många ensamma människor hela tiden som mår väldigt dåligt, så visst, det inspirerar väl, säger Magnus.

– Alltså det här ämnet är oerhört viktigt. Nästan hälften av alla människor blir någon gång sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Man blir otroligt berörd av hur många människor har det, så vi vill göra en skiva till dem, säger Mathias.

Nu ska Lyrika ut på en miniturne i veckan med spelningar i Arvika, Linköping och Karlstad. Förväntningarna är stora men en viss oro lyser också igenom.

– Vi har nio barn tillsammans, vi är i 40-års åldern allihop och jobbar som läkare. Så man går ju hela tiden på balansgång på gränsen till att bli patetisk, men vi hoppas att vi håller oss på rätt sida och folk tycker vi gjort en bra skiva och förstår budskapet, säger Mathias.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.