Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hör några studenter på Karlstads universitet om hur man påverkas av de ökade kostnaderna. Foto: Morgan Kringstad/SVT

Inflationen slår mot studenters ekonomi

Publicerad

Prisökningar på bland annat mat och boendekostnader gör att vissa studenter fått det tufft ekonomiskt.

– Vissa har till exempel inte råd med kurslitteratur, säger Daniel Vamos, ordförande för Karlstads universitets studentkår.

I klippet: Hör några studenter på Karlstads universitet om hur man påverkas av de ökade kostnaderna.

Prisbasbeloppet, som studiemedelsbeloppet beräknas utifrån, höjs från och med 2023. Den som studerar på heltid med studiemedel kommer få 1000 kronor mer i månaden jämfört med 2022.

– Även om prisbasbeloppet höjs har det tyvärr inte riktigt hängt med inflationen, säger Daniel Vamos.

Inflationen kan innebära högre hyrehöjningar än vanligt

Anna Nykvist, hyresförhandlare för Hyregästföreningen, berättar att Fastighetsägarföreningen i Värmland har kommit in med ett yrkande på att höja hyrorna mellan 8,4 och 9,3 procent i Karlstad.

Hittills har dessa dock inte innefattat studentbostäder, vars hyresjusteringar brukar göras i augusti vid terminstart, och yrkanden kommer därmed senare.

– Det är för tidigt att säga hur höga justeringarna blir. Man får dock räkna med att höjningen nästa år blir högre än de vi sett tidigare år.

KBAB yrkar på en höjning med sju procent

Kommunala bostadsbolaget KBAB har gått in i hyresförhandlingarna med ett yrkande att höja hyrorna med sju procent, som också innefattar bolagets studentbostäder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.