Inget beslut om rivning av Nykroppaskolan idag

Uppdaterad
Publicerad

Plan- och byggnadsnämnden har återremitterat ärendet om skolan i Nykroppa.

Det blev inget beslut om rivning av den gamla skolan i Nykroppa idag. Plan- och byggnadsnämnden i Filipstads kommun beslutade att återremittera ärendet för att klarlägga om den inlaga som Värmlands museum gjort mot en rivning av fastigheten har någon rättslig inverkan. Ärendet tas upp igen på ett extra nämndssammanträde onsdagen den 27 maj. 

Värmlands museum pekade redan 1980 ut den gamla skolan i Nykroppa som särskilt beaktansvärd byggnad betydande kulturhistoriskt värde. I ett nytt utlåtande konstaterar Värmlands museum att en rivning av byggnaden vore olycklig med tanke på byggnadens läge, storlek och tidstypiska arkitektur.

Skolan i Nykroppa

Plan- och byggnadsnämnden ska nu klarlägga om museets inlaga har någon rättslig verkan, och skjuter därför på beslutet om en eventuell rivning.

– Vi vill vara helt säkra på att allt går rätt till, säger Åsa Hååkman-Felth (S) ordförande på plan- och byggnadsnämnden, och hänvisar till plan- och bygglagens paragraf om rivningslov.

Nämnden var enig i beslutet om en återremittering, men majoriteten vill fotfarande att den gamla skolan ska rivas. De tre ledamöterna från Moderaterna och Sverigedemokraterna säger däremot nej till en rivning.

Ur Plan- och bygglagen §34; Förutsättningar för rivningslov

Rivningslov kan ges för en åtgärd som avser en byggnad eller byggnadsdel som inte:

1. omfattas av rivningsförbud i detaljplan eller områdesbestämmelser, eller

2. bör bevaras på grund av byggnadens eller bebyggelsens historiska, kulturhistoriska, miljömässiga eller konstnärliga värde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolan i Nykroppa

Mer i ämnet