Idag röstar Hammarö i skolfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 08:00 öppnar omröstningslokalerna dit Hammaröborna uppmanas gå för att rösta i frågan om Hammarö ska ha en eller två högstadieskolor i kommunen.

Turerna kring skolfrågan på Hammarö har varit många. Efter att Götetorpsskolan förstördes i en brand på nyårsafton 2015 hade kommunen ett behov av att se över skolorganisationen.

Kommunfullmäktige röstade för att Hammarö utbildningscenter skulle bli en storskola och därmed kommunens enda högstadieskola.

Skolstriden på Hammarö

Men många Hammaröbor vände sig emot förslaget och över 1.700 namnunderskrifter samlades in i protest, vilket var tillräckligt många för att få till en folkomröstning i frågan.

LÄS MER: Skolstriden på Hammarö fortsätter

I maj 2017 drog den politiska majoriteten tillbaka sitt beslut om en storskola med hänvisning till att man lyssnat på den kritik mot beslutet som många av kommunens invånare framfört. I augusti beslutade fullmäktige att folkomröstningen ska hållas idag, 10 december.

En folkomröstning är rådgivande inför kommunfullmäktiges beslut, och ett högt valdeltagande är viktigt för att få ett resultat som är representativt för vad Hammaröborna tycker i frågan.

LÄS MER: ”Jag vill inte säga någonting här och nu”

I dagens omröstning kommer alla röstberättigade på Hammarö att kunna rösta för tre olika alternativ.

Alternativ 1:

En 7-9 skola på Hammarö Utbildningscenter

Bärstadsskolan F-6

Hammarlundens skola F-6

Återuppbygga Götetorpsskolan F-6

Mörmoskolan F-6

Lillängsskolan F-6

Alternativ 2:

En 7-9-skola på Hammarö Utbildningscenter

En 7-9-skola på Hammarlundens skola

Bärstadsskolan F-6

Hammarlundens skola F-6

Återuppbygga Götetorpsskolan F-6

Mörmoskolan F-6

Lillängsskolan F-6

Alternativ 3 är att rösta blankt, det vill säga att inte ta ställning i frågan.

Omröstningslokalerna stänger klockan 20.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolstriden på Hammarö

Mer i ämnet