Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kunde inte tro det”. Därför väljer Jonas Nyman att bryta frimurarnas tystnadslöfte. Foto: Bengt Hedin/SVT

Jonas hoppade av frimurarna – efter bråket om Boforsmässen

Publicerad

Jonas Nyman är en av ett tiotal frimurarbröder i Karlskoga som lämnat orden efter de uppslitande striderna om Karlskogafrimurarnas fastighet, den gamla Boforsmässen. Han är så upprörd över ordensledningens agerande att han nu väljer att bryta frimurarnas tystnadslöften.

När frimurarnas högsta ledning tog till hot och bestraffningsåtgärder för att tvinga medlemmarna i Karlskoga till lydnad ledde det till att ett tiotal medlemmar hoppade av. Bakgrunden är en konflikt kring hur de ekonomiska bekymren i Karlskogafrimurarnas fastighetsaktiebolag skulle lösas.

Centralt för avhoppen var att frimurarnas högste chef, stormästaren Christer Persson, hänvisat till de lojalitets- och lydnadslöften som medlemmarna avgett i samband med att de blev frimurare.

SVT granskar frimurarna i Värmland

Löften som enligt ordens stadgar endast gäller för interna frimureriska angelägenheter. 

– Det strider mot min etik och moral och är orden korrupt kan jag inte vara medlem, säger Jonas Nyman om orsaken till att han lämnade frimurarna.

Vill inte kommentera granskningen

Frimurarordens högsta ledning har inte velat ge några kommentarer.

I ett mejl skriver ordens informationsansvarige John Fahlnaes: “Orden väljer i linje med vår policy att inte externt kommentera interna eller individrelaterade frågor.”

Frimurarordens regler

Frimurarna har en intern ”lagbok” som reglerar vad en frimurare får göra inom ramen för sitt medlemskap. I ”Ordens allmänna lagar” finns följande stadfäst:

OAL §8 Den lydnad som Orden kräver gäller uteslutande frimureriska angelägenheter. 

OAL §13 Ingen frimurare får använda sig av sitt medlemskap i Orden eller sin ställning inom denna för att försöka skaffa sig personliga fördelar eller på annat sätt söka bli gynnad. Inte heller får en frimurare otillbörligt gynna en annan frimurare. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar frimurarna i Värmland

Mer i ämnet