Den svenska vildsvinsstammen beräknas nu vara uppe i över 200 000 djur.

”Kan förstöra för ofantliga summor”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska vildsvinsstammen beräknas nu vara uppe i över 200 000 djur. Och det är bara en tidsfråga innan de värmländska lantbrukarna drabbas av deras framfart.

Niclas Broqvist driver ett större lantbruk i trakterna kring Väse och har då och då haft något enstaka vildsvin på sina ägor under den senaste tioårsperioden. Men nu drabbas han allt oftare av viltsvinsorsakade skador på sina marker. När SVT träffar honom har en nyanlagd gräsmatta bökats sönder.

– Det man tänker är ju att det blir en hel del jobb kring det. Vi måste ju skydda grödorna. Får vi dem i grödorna kan de ju förstöra för ofantliga summor, säger lantbrukaren Niclas Broqvist.

Niclas Broqvist kan vara säker på en sak. Vildsvinen kommer att bli fler. Svenska jägareförbundet uppskattar att vildsvinsstammen överstiger 200 000 djur i Sverige i dag och stammens reproduktionstakt är så hög att den fördubblas vart tredje år.

– Som jägare ser jag det ju lite positivt. Men arbetsmässigt blir de en tung börda, säger Niclas Broqvist.

I de vildsvinstäta södra och sydöstra delarna av landet orsakar vildsvinen stora skador varje år. I fjol förstördes exempelvis hela tolv procent av havreskörden i Blekinge. Och det är bara en tidsfråga innan Värmland också drabbas av mer omfattande vildsvinsskador eftersom den växande vildsvinsstammen inte längre får plats i sina gamla revir.

– Ja, det blir till att skjuta så fort man har eller ser dem nu, för annars så hamnar vi efter, säger Niclas Broqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.