Foto: SVT

Kan inte få avliden flickväns Facebookkonto avslutat

Uppdaterad
Publicerad

2011 avled Hanna Isaksson i Karlstad efter att ha drabbats av hjärnhinneinflammation.

Fem år efter hennes död är hennes Facebookkonto fortfarande kvar, trots att hennes dåvarande pojkvän och sambo, Michael Pettersson, gång på gång försökt att få bort det.

– Jag har någonstans tyvärr resignerat. Vad ska jag göra? Jag kan det jag kan. Ska jag ägna allt tid åt att stångas med väderkvarnar. Det känns meningslöst. Det är lite obehagligt, säger han.

Han berättar att det varit närmast hopplöst att komma i kontakt med Facebook för att hitta en lösning på problemet.

Döden

– Det är i princip omöjligt, jag fick ju aldrig något svar från dem förrän jag fick veta att jag skulle skicka in en kopia på dödsattesten och det var ett och ett halvt år efter att hon gått bort.

Han skickade in en kopia på dödsattesten, som dock inte godkändes av Facebook. Det var en kopia på en kopia.

Fick kontot kapat

Istället blev hennes konto kapat av någon som marknadsför bantningspreparat. Och ett tag trodde flera av hennes Facebookvänner att hon var vid liv.

Michael Pettersson fick förklara att det var någon annan som skrivit på hennes konto.

– Det har gjort att jag blivit mer misstänksam. Är det något jag får problem med? Hade jag inte haft ett Facebookkonto innan vet jag inte om jag startat något, säger han.

Dödsattest krävs

Vi har sökt Facebook för en kommentar.

Via mejl säger man att det finns en länk för att avregistera och stänga en avliden persons konto. Men det krävs dödsattest och dokumentation på att den som vill ta bort en anhörigs konto är en nära släkting.

SVT undersöker: Vad händer efter döden?

Deras mamma dog – finns kvar på sociala medier

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Döden

Mer i ämnet