Anders Broman, statsvetare vid Karlstads universitet. Foto: SVT

Skolomröstningen kan sänka förtroendet i Råda

Uppdaterad
Publicerad

De politiska turerna kring Råda skola i Hagfors kan skada förtroendet för det politiska systemet. Det menar statsvetaren Anders Broman vid Karlstads universitet.

Förra måndagen beslutade kommunfullmäktige i Hagfors att inte följa resultatet av folkomröstningen om skolans framtid i Norra Råda.

– Sådana här saker kan alltid bli negativa eftersom en hel del kan bli missnöjda. Men det finns naturligtvis också en möjlighet att om man kan visa att man tagit ansvar för kommunen som helhet så behöver det inte betyda sänkt förtroende för det enskilda partiet, säger statsvetaren Anders Broman.

Folkomröstning Råda Skola

Läs mer: Det blir F-3-skola i Råda

Det som framför allt kan skada tilltron till politiken är tillvägagångssättet i frågan. Tre socialdemokratiska ledamöter var frånvarande när beslutet togs. Men i stället för att följa turordningen när ersättare skulle utses så övertalades nummer tre att avstå till förmån för nummer fem på listan. Ersättare nummer tre var för att följa resultatet i folkomröstningen.

– Det handlar om två saker. Dels är det själva sakfrågan men sedan också hur de drev genom beslutet. Det är kanske är lättare att se tveksamheter i det sistnämnda eftersom man kan se att det kanske fanns en majoritet i partiet för att rösta för en F-6 skola, men om partiet såg till att en person inte röstade, då kanske det är en allvarligare förtroendefråga än frågan som helhet, säger han.

Måste vara tydligt

Anders Broman menar att den politiska situationen i Hagfors kunnat vara betydligt mindre turbulent om politikerna varit rakare i frågan om hur de tänker behandla folkomröstningen.

– Framför allt handlar det om att vara tydlig i hur man ska följa en folkomröstning, tydligare än vad socialdemokraterna var. De sa att de skulle följa resultatet om det blev ett tydligt valresultat med en stor del av befolkningen som röstade. Man borde kanske ha satt upp gränser för det från början så man visste vad som gällde så det inte uppstår otydligheter och tvetydigheter, säger han.

Misstron mot enskilda inte spillt över

Att den nu uppkomna situationen, där kommunfullmäktiges beslut kan komma att bli föremål för domstolsprövning, kan spä på misstroendet mot de politiska institutionerna sticker inte statsvetaren under stol med.

– I Sverige har vi haft den situationen att enskilda politiker haft ganska lågt förtroende men alla attitydundersökningar har visat att man har stort förtroende för systemet. Än har inte misstron mot enskilda politiker spillt över på systemet. Men någonstans finns en gräns för när det sker, och då kommer inte folk följa de beslut som tas, en sämre rättelse efter de lagar och regler vi har. Vi är inte där än men någonstans går gränsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkomröstning Råda Skola

Mer i ämnet