Kanadensisk förstärkning till FBK

Publicerad

Det är den 23 åriga kanadensiskan Jenna Smith som ansluter till FBK:s spelartrupp.

Om hon får beskriva sig själv som hockeyspelare så säger hon att hon är stor, tuff, bra med pucken och med ett vasst skott.

– Jag har med mig mycket erfarenhet efter att ha spelat i högsta ligan och spelat med Team Canada. Förhoppningsvis kan jag hjälpa tjejerna att utvecklas och bidra med mer offensiv i laget, säger Jenna Smith.

Det här är inte första gången som Jenna spelar i Sverige. Säsongen 2015-2016 spelade hon i den högsta damserien i Sverige , SDHL, för HV71. Innan en bruten fot satte stopp för henne hann hon spela 15 matcher och göra 14 poäng. Dess för innan har hon spelat universitetshockey i Kanada fem säsonger.

Laget obesegrat

FBK:S damer leder just nu Damettan Västra. Laget är obesegrade med tio raka segrar, bara åtta insläppta mål att jämföra med de 49 som man själva har gjort. Nu är målet att klättra till högsta ligan, SDHL, och värvningen av Jenna Smith är en pusselbit för att förverkliga det målet:

– Jag tror att vi har stora chanser. Alla i laget har samma motivation och passion att ta sig dit. Och vi har ett skickligt lag. Så länge som vi jobbar tillsammans ska det inte vara några problem, säger hon.

Hoppas på kval

Det återstår sex matcher i serien, sen väntar kvalet. Om man fortsätter vinna det vill säga. Kvalet inleds sista helgen i februari och består av sex lag som gör upp om två platser i SDHL.

– Kvalet är tufft. Göteborg går fram som en ångvält i DamEttan södra och sen kommer det två lag från SDHL som kvalar för att få stanna kvar, säger lagledaren Lars-Göran Sundgren, som passar sig noga för att ta ut en SDHL-plats i förskott.

– Det är inte klart förrän det är klart.

Fler nyförvärv

Jenna Smith är inte det enda nyförvärvet inför 2017. Strax innan nyår presenterades Cecilia Östberg. Hon har haft uppehåll från hockeyn under ett år eftersom hon blivit mamma, men med sina 150 SDHL-matcher och 120 landskamper tillför hon massor av rutin.

– Skillsen finns där. Det som kanske saknas är timingen och matchtempot, säger Lars-Göran Sundgren.

Både Jenna Smith och Cecilia Östberg debuterar för FBK i hemmamatchen 8 januari mot Sandviken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.