På utställningen är det viktigt att motorcykeln speglar ägarens eller byggarens personlighet. Foto: Jan Haffling/Privat

Kaotisk MC-utställning för välgörenhet

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen samsas påkostade lackeringar med antik mekanik när det är dags för utställningen Motorcycle inferno i Munkfors. Syftet är att sprida motorcykelkärleken till gemene man, men också att samla in pengar till cancerforskningen.

För första gången någonsin arrangerar Sundbäckens MC i Hagfors tillsammans med Järngrisen i Munkfors en utställning med fokus på ombyggda, konstnärliga och antika motorcyklar. Urban Östlund är en av de som frälstes för många år sedan och som nu vill nå ut till fler.

– Jag började åka motorcykel redan 1988. Mitt intresse föddes av alla motorcyklar som körde förbi vägen framför mitt hus när jag var liten. Sedan var det kört. Därför tänkte vi att det skulle vara kul att ställa ut och ge folk en chans att få ställa alla frågor de kan tänkas ha.

Inga hårda typer

Urban beskriver den typiske mc-klubbsmedlemmen och berättar varför han valde att gå med i en klubb.

– Jag gick med i Sundbäckens MC 2006 och firar 10 år i år. Och den vanliga medlemmen är precis som du och jag. Det är allt från företagare till metallarbetare. Det spelar ingen roll hur du ser ut, vilken gud du tror på, vilket kön du har eller vem du älskar. Det är en fråga om personkemi och att vårt gemensamma intresse är just motorcyklar. Det har aldrig varit en fråga om muskler och attityd.

Ägarnas personlighet speglas

Lördagens utställning är den första av många om klubbarna får bestämma själva. Men det finns kriterier för att få ställa ut. Objektet måste vara en radikal ombyggd maskin eller helt enkelt vara helt egenbyggd. Det viktiga är att motorcykeln speglar ägarens eller byggarens personlighet.

– Vi vill visa på bredden som finns så att det inte står 40 likadana hojar. Alla är olika och har lagt ner jobb på olika delar av sina motorcyklar. Vissa gillar antika cyklar medan andra går ingång på nya. Några fokuserar på motorer och andra på utseende. Dessutom följer vår utställning inte normen där man radar upp dem fint. Vi har valt namnet Inferno av en anledning och det är att utställningen är kaotisk.

Ideellt projekt

Men det är inte bara motorcyklarna som ska locka publiken till Munkfors. Under dagen hålls det föredrag om värmländsk motorcykelhistoria och både metall- och bildkonst finns att beskåda. Klubbarna hoppas dra in så mycket pengar som möjligt och uppskattar att 300 personer kommer hitta till utställningen.

– Motorcycle inferno är ett ideellt projekt helt utan eget vinstintresse. Om en fin dag för oss kan bidra till att cancerforskningen går framåt så självklart. Det är inte första gången vi skänker till just det syftet. Varför det blivit just cancer vet jag inte. Det är väl tanken att vem som helst kan drabbas närsomhelst. Kan man hjälpa de som har det dåligt så varför inte, säger Urban Östlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.