Karlstad blir fristad

Uppdaterad
Publicerad

Karlstad kommun sällar sig nu till det femtontal städer i Sverige, som låter förföljda författare få en fristad.

Genom organisationerna ICORN och svenska PEN hjälps förföljda kulturpersoner över världen till exil. Gäst i två år, möjlighet att skriva och skapa utan klåfingriga myndigheters inblandning och kanske ge oss en kulturinjektion.

Det var i samband med bannbullan över Salman Rushdie, som frågan om att skydda obekväma författare aktualiserades. Ett femtontal svenska städer har infört fristadsstipendier. För cirka 350 000 kronor per år hjälps en förföljd kulturperson till exil, säkerhet och förhoppningsvis skaparro. Fristaden gäller i två år. Sedan får författaren återvända hem, söka asyl eller slussas vidare till en ny fristad.

Fristäder i Sverige

– Jag tror att den här stipendiaten kommer att märkas i det värmländska kulturlivet, men det kan också bli en som behöver tystnad, stillhet och skyddad identitet, säger Per-Inge Lidén (MP), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden i Karlstad.

Och det har hänt förr att Värmland hjälpt en förföljd författare till en fristad. 1940 kunde den tysk-judiska poeten Nelly Sachs med Selma Lagerlöfs hjälp rädda sig till Sverige och fortsätta sitt skrivande. 1933 brändes Nelly Sachs böcker i nazisternas bokbål – 1966 belönades hon med nobelpris.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fristäder i Sverige

Mer i ämnet