Karlstad Energi byter prismodell

Publicerad

Från 1 juli 2015 kommer Karlstads Energi att debitera sina fjärrvärmekunders effektavgift på ett nytt sätt. Nästan hälften av kunderna kommer att få högre avgift.

Kunderna kommer då att debiteras efter verklig, uppmätt, effekt och inte efter ett uppskattat värde som vi gjorde tidigare.

– Det innebär att några kunder kommer att få ungefär samma kostnad, många kommer få det billigare och några kommer att få det avsevärt dyrare, säger Mats Preger, vd, på Karlstads Energi.

Den stora skillnaden i den nya prismodellen är att det numera är genomsnittet av kundernas tre högsta dygnsmedeleffekter (dygnsmedeleffekt är dygnsenergiförbrukningen dividerat med 24 timmar) de senaste 12 månaderna som ligger till grund för effektavgiften, inte årsenergiförbrukningen.

– På detta sätt får vi en mer rättvis fördelning av våra kostnader där varje kund står för den del av fjärrvärmesystemet som varje kund använder. I vår nuvarande prismodell subventioneras de kunder som tar ut mycket effekt på vintern av de kunder som tar ut lägre effekt, säger Mats Preger.

Villakunder fasas in

För att fasa in den nya modellen kommer ingen villaägare få en fast- och effektavgift som ökar med mer än 100 kronor i månaden under perioden 1 juli 2015 till 1 juli 2016.

Med den nya effektmodellen kommer utomhustemperaturen att få större påverkan på Karlstads Energis ekonomiska resultat. En mild vinter utan köldknäppar kommer att leda till minskade intäkter för Karlstads Energi, och minskade kostnader för kunderna, och vice versa. Under år med normala temperaturer kommer modellbytet att vara intäktsneutralt för Karlstads Energi.

Baserat på de dygnsmedeleffekter som uppmätts den gånga vintern kommer Karlstads Energi att tappa tio miljoner kronor i effektintäkter på årsbasis när modellen införs 1 juli.

När den nya effektdebiteringen införs 1 juli 2015 får 56 procent av villaägarna en lägre fast- och effektavgift och 44 procent en högre. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.