Karlstads kommun tvingas betala vite

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen måste betala 300 000 kronor efter att arbetsmiljön för lärare inte åtgärdats i tid.

Situationen för lärarna på tre gymnasieskolor i Karlstad bedömdes som undermålig av Arbetsmiljöverket förra året. Och efter att kommunen inte levt upp till deras krav på förbättringar dömer nu Förvaltningsrätten dem till vite på 300 000 kronor.

Det gäller Tingvallagymnasiet, Älvkullegymnasiet och Nobelgymnasiet. Lärarna där beskrev en arbetssituation som upplevdes som ohållbar. Tiden räckte inte till och det framgick inte i vilken ordning arbetsuppgifterna skulle prioriteras.

Arbetsmiljöverket ålade Karlstads kommun att bland annat ordna en prioriteringslista innan sista augusti förra året och även om en lista har gjorts anser Förvaltningsrätten att den inte nått ut till personalen och därmed döms Karlstads kommun nu betala 300 000 kronor i vite, 100 000 per skola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.