Svarta hyreskontrakt är ett problem för KBAB av en rad flera olika orsaker. Foto: SVT/Bilden är ett montage

KBAB:s specialgranskning gick inte som förväntat

Uppdaterad
Publicerad

Varje år utreder Karlstads kommunala bostadsbolag mellan tio och 20 fall av svarta hyreskontrakt. Nu har de testat ett nytt verktyg för att försöka komma åt misstänkt fusk, men resultatet blev inte helt som de förväntat sig.

Svarta kontrakt på hyresmarknaden är ett ökande problem. Ett problem som sannolikt är betydligt mer utbrett än vad hyresbolag egentligen känner till och är dessutom svårt att komma åt, så även i Karlstad.

– Det är troligtvis mycket mer än vi vet om. Det är ju två parter som är överens och som inte vill berätta något för oss, säger Mats Hedlund som är koordinator på KBAB.

Specialgranskning

I våras satsade det kommunala bostadsbolaget i Karlstad på att öka kontrollerna av sina hyresgäster för att upptäcka eventuellt fusk. Listor på in- och utflyttningar jämfördes med bolagets egna register för att se om det fanns några avvikelser. Försöket pågick under våren och sommaren och resultatet blev: ett upptäckt svartkontrakt.

– Visst, vi fick träffar på att det var något skumt som vi var tvungna att följa upp, men när vi tittade på det så var det ett unikt fall. Sedan var det kanske ett tiotal träffar till men det är sådana som vi har hittat genom vårt vanliga arbete.

Men även om det inte blev så många avslöjanden ser inte Mats Hedlund försöket som ett misslyckande.

– Det är ett bra verktyg. Det fångar ju upp alla in- och utflyttningar. Samtidigt ger det ju lite cred till vårt dagliga arbete. Vi jobbar med rätt saker.

”Urholkar bostadskön”

För att upptäcka eventuellt fusk försöker man från bostadsbolagets sida att bland annat vara observant på sina hyresgäster och ta in tips från boende som inte riktigt känner igen sina grannar längre. Man kan också ana oråd om det finns obetalda hyror. Och svarta hyreskontrakt är ett problem för KBAB av en rad olika orsaker.

– Dels urholkar det bostadskön. Det blir någon form av förtur som inte är helt okej. Det kan vara bidragsfusk, bostadsbidrag, att man tjänar extra pengar.

– Dels vet vi inte vilka som bor där, det kan bli spring, det kan komma in folk som vi inte gjort den sedvanliga bedömningen av, inte tittat på referenser och kreditvärdighet så det blir problem i slutändan, berättar Mats Hedlund.

Fortsatt problem

Det nya informationsverktyget som inte gav någon vidare utdelning kommer inte att användas mer. Men arbetet för att hitta fuskare fortsätter som tidigare. För svartkontrakten kommer att fortsätta vara ett problem, tror Mats Hedlund.

– Så länge det är bostadsbrist i Karlstad och ont om lägenheter och fler som vill flytta in och byta lägenhet, kommer det nog att finnas kvar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.