KBAB trotsar dom om eldning i Hyresnämnden

Uppdaterad
Publicerad

KBAB har infört eldningsförbud för sina hyresgäster, trots att Hyresnämnden i en dom menar att KBAB inte har rätt att införa ett förbud.

– Det är anmärkningsvärt att KBAB medvetet går emot beslutet som hyresnämnden tagit. Som enskild hyresgäst går du så klart på de regler som hyresvärden sätter upp, därför blir det extra illa när det finns ett beslut att KBAB inte får göra de öppna spisarna obrukbara, säger Ingemar Fornemo, handläggare på Hyresgästföreningen region Mitt, i ett pressmeddelande.

Hyresgästföreningen anser att hyresgästerna blir orättvist behandlade av KBAB, eftersom Hyresnämnden avgjort frågan till hyresgästernas fördel. Det var i våras som målet togs till hyresnämnden, efter att KBAB infört ett eldningsförbud för de hyresgäster som har öppna spisar och kakelungnar.

Orimliga kostnader

KBAB säger att man haft eldningsförbud i de allra flesta bostäder sedan länge, men att det för ett och ett halvt år sedan fanns ett 30-tal spisar kvar i drift. En stor del blev inte godkända av sotaren och KBAB gjorde då en sammanvägning av nackdelarna av att tillåta eldning i tätbebyggt område och beslutade att införa eldningsförbud för samtliga resterande lägenheter.

– Vi tittade på vad det kostade att åtgärda de underkända spisarna och de kostnaderna var inte rimliga i förhållande till användningen. Vi sammanvägde flera faktorer, miljömässiga och det faktum att dagens ventilationssystem är annorlunda än på 60-talet, det finns en risk att grannar störs av eldningen. Det handlar inte om illvilja, utan vi tycker att vi har ett giltigt skäl, säger Benny Flodin, koordinator för fastighetsteamet på KBAB.

Tolkar domen olika

Hyresnämndens dom menar han att KBAB följt.

– Vår jurist, som varit i kontakt med hyresnämndens ordförande, har tolkat domen som att den gäller de två hyresgäster som står bakom överklagandet. Deras öppna spisar godkändes vid sotning och de har därför tillåtelse av oss att tända en trivselbrasa om de vill, säger Benny Flodin.

Men för övriga hyresgäster gäller alltså eldningsförbud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.