Klädbyten för miljön

Uppdaterad
Publicerad

Lämna fem klädesplagg du tröttnat på och ta med fem hem. Under lördagen ordnade Naturskyddsföreningen Klädbytardag på Gjuteriet i Karlstad.

– Jag följde med en väninna hit, berättar en nöjd klädbytarkund. Vi ville mest se vad det var och så tog jag naturligtvis med lite ur garderoben. För där fanns det en hel del att bli av med, skrattar, Gun Dahlén.

Intresset var stort och det gladde förstås Johanna Hedqvist som jobbar i den lokala ”Handla miljövänligt-gruppen” inom Naturskyddsföreningen:

– Det var kö här innan vi öppnade och det är fortfarande väldigt mycket folk och det kommer fler, så det är väldigt roligt, säger Johanna.

– Just nyproduktion av textilier kräver ju väldigt mycket kemikalier och det är transporter och mycket utsläpp i samband med det. Så därför tjänar man ju väldigt mycket miljömässigt på att återanvända så länge kläderna är hela.

Klädbytardagen arrangeras runt om i landet, på totalt 185 platser. I år är sjunde året, förra året bytte över 44 000 plagg ägare på Klädbytardagen. I år hoppas Naturskyddsföreningen slå nya rekord, för i år arrangeras dagen även i Norge och Danmark.

– Det märks att fler och fler har upptäckt hur roligt och enkelt det är att förnya sin vårgarderob på en klädbytardag, säger Anna-Lena Larsson på Naturskyddsföreningen i Karlstad.

 Madeleine Söderlind, som kom till Gjuteriet på Herrhagen tillsammans med dottern, är en av dom som precis upptäckt fördelarna med att byta till sig ”nya” fina vårkläder.

– Jag hoppas att det här blir succé så det kommer tillbaka till hösten igen, säger Madeleine och lämnar Klädbytardagen med både tunika och blus och dessutom en prickig festklänning till dottern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.