Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Biträdande institutionschef Johan Björkehed berättar om planerna. Foto: SVT

Klarälvsgården storsatsar – planerar att nästan dubbla verksamheten i Deje

Publicerad

Det är brist på platser för tvångsvård av ungdomar med kriminell bakgrund. Så nu planerar man för en ordentlig utbyggnad av Klarälvsgården i Deje.

Johan Björkehed, biträdande institutionschef på Klarälvsgården säger att det är nästan en fördubbling av verksamheten som ska ske. Två nya avdelningar med plats för ytterligare 14 pojkar, och en ny skola där de kan välja att utbilda sig.

Personal måste rekryteras

Vintern 2024–2025 är det tänkt att utbyggnaden ska vara klar. Det innebär också att många anställda behöver rekryteras.

– Idag har vi mellan 60 och 70 anställda och man kan säga att vi blir ungefär dubbelt så stora. Vi blir en stor arbetsgivare i Forshaga kommun, säger Johan Björkehed.

Innanför taggtrådsstängsel tvångsvårdas idag ett 20-tal pojkar, de flesta mellan 16 och 19 år. Många tungt kriminellt belastade, med missbruks- och psykosociala problem.

”Ungdomslandslag i kriminalitet”

Det är tvångsvård i en tuff miljö – som enligt Johan Björkehed ändå fungerar ganska bra.

– Man skulle lite skämtsamt kunna säga att vi har ungdomslandslaget i kriminalitet här och låser man då in dem tillsammans är det märkligt att det inte sker mer än det gör just för att vi har individer som har ett stort våldskapital, säger han.

I klippet berättar Johan Björkehed om hur han ser på planerna att bygga ut Klarälvsgården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.