Foto: SVT

Klart med flyglinje till Frankfurt

Uppdaterad
Publicerad

Kommunpolitikerna i Karlstad säger ja till upphandlingen av flyglinjen till Frankfurt. Det står klart efter kommunfullmäktigemötet i kväll.

Ska man kunna konkurrera på ett bra sätt så behövs det en flyglinje ut i Europa. En hub, som man sen kan ta sig vidare ut i världen från, säger Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande.

Men både Miljöpartiets och Vänsterpartiets ledamöter säger nej till att satsa kommunala pengar i flyglinjen. Vänsterpartiet begärde avslag, medan Miljöpartiet valde att avstå omröstningen helt.

Miljöpartiet har tidigare sagt ja till den nya flyglinjen i kommunstyrelsen, men i förrgår ändrade man riktning till ett nej, något som väckte kritik från KD och S.

– Även om vi har pratat om det gick det fort när beslutet väl kom. Vi röstade ja i kommunstyrelsen, men vi hann inte ta den interna debatten, svarar kommunalrådet Monika Bubholz (MP).

Majoriteten spricker

Miljöpartiets nej innebär att den politiska majoriteten i Karlstad (Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Centern och Miljöpartiet) spricker i den principiellt viktiga frågan om upphandling av flygtrafik.

Istället krävdes stöd från Socialdemokraterna – som är i opposition i kommunen – för att få en majoritet. Och Anders Tallgren (S) var kritisk till att Miljöpartiet svängt från sitt tidigare ”ja” till ett ”nej”.

–  Det är anmärkningsvärt att majoriteten inte kan hålla sams utan att de måste söka stöd från oss i oppositionen, säger han.

Tidigare har Region Värmland sagt ja till att betala för flygtrafiken till Frankfurt.

Innan beslut kunde fattas begärdes votering. Det slutade med 51 röster på ”ja” och tre på ”nej”. Sex av de sextio ledamöterna avstod från att rösta och en person var frånvarande.

V lämnade in en reservation, medan MP lämnade in en protokollsanteckning.

Fakta flyglinje Karlstad–Frankfurt

  • Beslutet i kommunfullmäktige innebär att avtalet med flygbolaget BMI Regional för linjen Karlstad-Jönköping-Frankfurt är formellt klart.
  • Kostnaden för linjen, 23,8 miljoner kronor per år, står Karlstads kommun, Region Värmland och Jönköpings kommun för.
  • Karlstads kommun betalar 8,4 miljoner, Region Värmland 8,4 miljoner och Jönköpings kommun 7 miljoner kronor.
  • BMI Regional ska flyga till Frankfurt med två avgångar per vardag och en avgång på lördag och söndag.
  • Visar det sig att flyglinjen, trots ersättningen på 23,8 miljoner kronor per år, inte är lönsam har BMI Regional rätt att säga upp avtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.