• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Svenska rallyt hoppas locka elitåkare som Charlotte Kalla (t.h) till loppet på Klarälvsbanan. Foto: Therése Ny/TT

Klart med värmländskt Vasalopp

Publicerad

I september kommer det första niomilaloppet på rullskidor att gå på Klarälvsbanan mellan Hagfors och Karlstad. Bakom loppet står Svenska rallyt.

Under fredagen öppnade anmälan till loppet, som kommer att gå de nio milen mellan Hagfors och Karlstad. Loppet kommer att kunna köras på både rullskidor och cykel.

– De här tankarna har funnits i över fem års tid. Under den tiden har vi mött väldigt positiva reaktioner och det har gjort oss inspirerade att fortsätta utveckla våra planer, säger Svenska rallyts vd Glenn Olsson.

Loppet kommer att gå i klassiskt stil och man hoppas att locka både elitåkare och motionärer. Man hoppas också att det kan bli ett seedningslopp till Vasaloppet och att det kommer att tv-sändas. 

– Vi hoppas ju på att locka eliten hit, det är en förutsättning för att vi ska kunna TV-sända, säger Glenn Olsson.

Inte för rallyts överlevnad

Svenska rallyt har fått finansiell hjälp från kommunerna längs Klarälvsbanan och Region Värmland för att kunna genomförs tävlingen. Hur mycket det rör sig om är oklart. Men att den här satsningen skulle vara ett sätt för Svenska rallyt att överleva tillbakavisas av vd:n.

– Nej, jag tycker att vi har hittat formerna för att jobba kring rallyt. Det här är en möjlighet att anordna ett spännande event och jag tycker att vår kompetens från rallyt kan överföras på andra arrangemang. Det handlar inte alls om rallyts överlevnad.

Marknadsför på Vasaloppet

Under helgen kommer representanter från Svenska rallyt att vara på plats under Vasaloppet för att marknadsföra den stora tävlingen. Man har redan haft möten med ledningen där och kommer att fortsätta hålla kontakten.

– De kommer till exempel att hjälpa oss med hur vi ska hantera de stora volymerna av transporter med cyklar och rullskidor, säger Glenn Olsson.

Han nämner också att utöver de två långloppen så finns planer på flera lopp.

Men trots att Glenn Olsson själv testat på både cykel och rullskidor så kommer han inte stå vid startlinjen när loppen går.

– Haha, nej. Det beror ju lite på hur organisationen blir, jag ska väl ha koll på arrangemanget och då är det väl ytterst tveksamt att jag skulle stå där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.