Lise-Lott Öberg Stridh, ordförande i Klässbols utvecklingsförening. Foto: SVT

Klässbol ett steg närmare ny butik

Uppdaterad
Publicerad

Grävarbetet är avslutat, de gamla bensintankarna är bortkörda och nu inväntar man bara de sista markprovsvaren. Kampen för att återuppliva lanthandeln i Klässbol går sakta men säkert framåt.

Som en nagel i ögat har den stått och förfallit i sex år nu lanthandeln i Klässbol.  

Förra ägaren övergav butiken och tomten som behövde saneras från resterna av den sedan länge nedlagd bensinstationen.

Frågetecknen kring saneringskostnaden har avskräckt alla intresserade köpare och efter tre exekutiva aktioner utan köpare gick Arvika kommun till sist in och köpte marken och bekostade saneringen.

Tomten ligger dessutom inom kommunens vattentäkt i området.

– Om vi ska se på saneringsbiten så är det ju inte bara föreningen som man gör en tjänst i och med att man plockar bort en massa gammal skit ur backen utan det är ju även moder jord egentligen.

”Vi är närmre än någonsin”

När SVT Nyheter Värmland möter en grupp engagerade klässbolsbor och kommunalrådet vid den tomma butiken är grävarbetet på väg att avslutas och en lastbil kör iväg med de sista resterna av den gamla bensinstationen.

Nu inväntar man svaren på markprover och om de visar att marken är ren är planen att fullmäktige ska besluta om en överlåtelse av tomten till Klässbols utvecklingsförening som bara väntar på att sätta sina planer i verket.

– Nu är vi ju närmare än vi någonsin har varit. Vår absoluta intension är ju att öppna en närbutik där man kan köpa mjölk och bröd, säger föreningens ordförande, Lise-Lott Öberg Stridh.

Ett riktat landsbygdsstöd

– Vi har ju väldigt många som passerar förbi här, cirka 80.000 och det kommer busslaster från hela världen, så jag

Foto: SVT

vill se att det här blomstrar upp på något sätt, säger Dick Johansson, en av utvecklingsgruppens aktiva och tidigare vd för Klässbols linneväveri. 

Varför har kommunen tagit på sig det här?

– Det har varit ett riktat landsbygdsstöd helt enkelt, till en väldigt aktiv förening. Det är ju det som är grundbulten i det här att det har funnits människor som verkligen har velat göra någonting bra här och då har kommunen kunnat stötta upp det, säger Peter Söderström.

De är säkra på att någonting kommer startas upp i huset, men vad och i vilken omfattning får framtiden utvisa. Erfarenheter från andra orter visar att det är väldigt svårt att väcka liv i en lanthandel som en gång lags ner, men i Klässbol tänker byborna bevisa motsatsen. 

– Jag tänker att det fungerar på andra ställen runt om i bygden kring Arvika kommun så varför skulle det inte gå här, säger Lise-Lott Stridh Öberg.

Hur ser ditt drömscenario ut?

– Ett aktivt och livfullt hus där man kan mötas i alla åldrar och där man stärker upp Klässbolsbygden, säger Lise-Lott Stridh Öberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.