Foto: TT

Knivhögg sovande sambo – får sänkt straff

Publicerad

Mannen som knivhögg sin sovande sambo får nu sitt straff minskat av Hovrätten.

Det var i juni i år som en man från Karlstad attackerade sin sambo med kniv när hon låg och sov, och högg henne i ena skinkan. Mannen dömdes av Tingsrätten till sex års fängelse.

Sänker straff och skadestånd

Hovrätten sänker nu fängelsestraffet till fem år, och sänker även skadeståndet till kvinnan från 105.000 kronor till 80.000 kronor.

Hovrätten kommer fram till att det är bevisat att mannen haft uppsåt att skada kvinnan så grovt som han gjorde, även om de finner det bevisat att det inte var en olyckshändelse, som mannen påstått.

”Synnerligen grov misshandel”

Hovrätten menar att mannen ”gjort sig skyldig till har ett straffvärde som klart överstiger straffminimum för synnerligen grov misshandel, vilket är fyra år. Som tingsrätten funnit är annan påföljd än fängelse utesluten.” Trots detta anser de att straffet bör sänkas med ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.