Miljöpartiet förlorade

Publicerad

Miljöpartiet vill ha kvar alla tågstationer längs Värmlandsbanan och Fryksdalsbanan. I dag gjorde de ett sista försök att få upp ärendet i regionfullmäktige. Men här tog det stopp.

– Jag vill se till att Värmland är landsbygdsvänligt att urbaniseringsextremismen tar stopp på nåt sätt. Tänk om vi nu skulle lägga ner de här tågstationerna, då måste ju de här landsbygdsborna ta buss och sen ta buss, sen byta – det blir grymt töligt om du frågar mig, säger Alina Koltsova, Grön Ungdom Värmland.

Alina Koltsova och några till från miljöpartiet stod i dag utanför landstingshuset i Karlstad och delade ut flygblad. De försökte påverka ledamöter i regionfullmäktige att ta upp den omdiskuterade frågan om tågstoppen i samband med ett beslut om trafikförsörjningprogrammet.

Tågstopp i Värmland

– Det är en fråga som berör väldigt många resenärer det är normalt att man har med den här frågan i ett trafikförsörjningsprogram, säger Jesper Johansson (MP), vice ordförande kollektivtrafiknämnden.

I dag stannar tåget i Trångstad och flera andra mindre hållplatser. Men beslutet är redan fattat i Värmlandstrafik: här ska tågen rulla förbi och sammanlagt 15 hållplatser längs spåren ska läggas ner.

– Vi har ju lite olika uppfattningarom hur vi ska styra kollektivtrafiken i Värnland, verkar vara uppenbart. Jag kan bara konstatera att 16 kommuner och landstinget i ett avtal kommit fram till att vi ska ha kvar Värmlandstrafik AB när det gäller tågtrafiken, säger Mats Sandström (S) ordförande kollektivtrafiknämnden.

Miljöpartiet förlorade i omröstningen. Partiet fick bara stöd av Sjukvårdspartiet och Sverigedemokraterna. Omröstningen slutade 57-5, två ledamöter var frånvarande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågstopp i Värmland

Mer i ämnet