Foto: Bilden är ett montage

Kommun vill få hjälp med att avhysa tupp

Uppdaterad
Publicerad

Hagfors kommun vill ta hjälp av Kronofogden för att få bort en tupp. Men ägarna vill varken göra sig av med tuppen eller flytta.

Redan i mars fick miljö- och byggavdelningen in klagomål om två tuppar som gol i ett bostadsområde i Munkfors. Ägarna hade inte bett om tillstånd för att få ha tupp inom detaljplanelagt område. Då lämnade ägarna in en ansökan om att få ha tolv höns och en tupp.

Ansökan om höns gick igenom, men beträffande tuppen räckte det inte, enligt kommunen. Eftersom tuppar kan störa människor runtomkring har Hagfors kommun nämligen riktlinjer om att man inte får ha dem på detaljplanelagt område.

Ägarna överklagade beslutet, men fick då beskedet att beslutet stod fast – och att tuppen skulle vara borta allra senast den 1 juli.

Fortfarande kvar

Men vid julis början kvarstod såväl tuppen som grannarnas klagomål. Vid en inspektion hemma hos ägarna visade det sig också att ägarna inte hade några planer på att vare sig göra sig av med tuppen eller flytta. Inte ens inför hot om vite.

Därför har kommunen nu vänt sig till Kronofogden, i hopp om att de ska ha större framgångar med att avlägsna tuppen från huset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.