Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet varför man kallar till strejk. Foto: Morgan Kringstad/SVT

Kommunal varslar om strejk – flera värmländska kommuner påverkas

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna mellan Kommunal och arbetsgivarorganisationerna Sveriges kommuner och regioner (SKR) samt Sobona strandades av Kommunal i fredags. Kommunal skriver i ett pressmeddelande att de nu varslar om strejk som bryter ut den 18 april.

– Man har inte kommit överens och det här är alltid sista vägen ut, säger Linda Bååth, ordförande i Svenska Kommunalarbetareförbundet västra Svealand.

Om parterna inte kommer överens innan klockan 07.00 den 18 april läggs arbetet ned på ett stort antal arbetsplatser. Bland de värmländska kommuner som påverkas finns Karlstad, Hammarö, Arvika, Storfors och Grums.

Vill ha lön i tid

Kommunal kräver att utbetalning av ny lön ska ske i tid och att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider. De vill också att förbättringar i dygnsviloregleringarna ska ske för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Krav som kommunal menar att motparterna inte gått med på.

Yrkesgrupperna som kommer att beröras är bland annat måltidspersonal, vaktmästare, lokalvård och renhållningsarbetare.

SKR: Bollen ligger hos Kommunal

SKR:s förhandlingschef Jeanette Hedberg kommenterar varslet på SKR:s hemsida:

”Vi föreslår inte några försämringar av reglerna om dygnsvila. Det vi föreslår är att exempelvis räddningstjänsten ska kunna göra undantag från reglerna om dygnsvila för att genomföra vissa övningar och utbildningar utan att behöva söka dispens för det. Vi föreslår även en generell översyn av arbetstidsreglerna som helhet samt en utvärdering av dispensförfarandet”.

Nu menar SKR att bollen ligger hos Kommunal:

”Vi är alltid redo att hitta lösningar vid förhandlingsbordet”, kommenterar Jeanette Hedberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.