Konstnärsuttagning i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

24 konstnärer med värmländsk anknytning fick idag möjlighet att träffa Statens Konstråd som på inbjudan av landstinget i Värmland besökte Karlstad.

39 värmländska konstnärer hade sökt till portfoliovisningen. Av dem har en jurygrupp utsett 24 stycken som förutom att träffa konstrådet även fick chans att presentera sig fastighetsägare, inköpare till museer och andra som köper offentlig konst.

– Vi försöker ha konst med överallt, men vi vill ju mer och mer vara med från början att konsten integreras som en röd tråd i hela bygget, säger Sofhie Wenström grafisk formgivare på Karlstads bostadsbolags kulturavdelning, KBAB kultur.

Möjlighet till större uppdrag

För konstnärerna betyder en sådan här dag ökade möjligheter till större uppdrag.

– Det är alltid bra som konstnär att komma ut och visa upp sig. Att står i ateljén och hoppas att gallerister ska höra av sig är ju inte så ekonomiskt inbringande, medan offentliga uppdrag kan ge mycket pengar, säger Andreas Poppelier, som flyttade till Värmland för två år sedan och är en av de konstnärer som fick presentera sig idag. 

Finns även på andra platser

Liknande dagar där konstnärer fått möjlighet att knyta nya kontakter och utöka sina nätverk har tidigare ordnats på andra håll i landet och är något Statens konstråd gärna jobbar vidare med.

– I och med att man känner till dem så kommer vi ju snabbare att tänka på dem när man hittar en plats som kan tänkas passa just för en sådan konstnär. Om vi ska göra ett bra arbete måste man ha de här kontakterna, säger Inger Höjer Aspemyr, intendent på Statens konstråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.