Drive in-vigslarna sker på torget i Karlskoga. Foto: Svenska kyrkan

Kör på och säg JA!

Uppdaterad
Publicerad

Under motorsportveckan arrangerar Svenska kyrkan drive in-vigslar på torget i Karlskoga för fjärde året i rad.

– Det började med en fråga från arrangörerna, som inspirerats av Västerås power meet och frågade om inte kyrkan ville vara med. Vi tänkte att ”det har vi inte gjort, det måste vi testa!”, säger kyrkoherde Pernilla Rosin.

En präst finns på plats och det är bara att köra in på torget i sin bil och gifta sig. Själva vigselakten sker stående intill bilen, och föregås av ett kort vigselsamtal.

Det är inte jättemånga som slagit till och vigt sig via drive in genom åren, totalt rör det sig om 6-7 par, men de som gjort det har varit nöjda, säger Pernilla Rosin.

– Det har varit uppskattat. Och även om inte så många gifter sig så tycker vi att det är viktigt bara att vara på plats. Någon kanske vill diskutera vigsel eller bara prata med oss från kyrkan. Vi är ju en del av kommunen och den verksamhet som sker där, säger Pernilla Rosin.

Hon tror att det kan bli några som dyker upp på lördag för att gifta sig.

– Det kanske blir av för några som inte gift sig i början av sin relation och sedan har åren rullat (!) på utan att det blivit av. Då kan drive-in vara ett alternativ, säger Pernilla Rosin. 

Vigslarna sker på torget i Karlskoga under lördagseftermiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.