Kraftig minskning av asylplatser

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra årets jakt på platser för asylsökande stängs nu asylboenden i rask takt. I Värmland avvecklas vart fjärde boende.

– Det är en jättestor omflyttning just nu. Vi har en överkapacitet på många boenden, säger Ulf Henriksson, enhetschef på Migrationsverket i Värmland.

Frykenstrand i Sunne är ett av de boenden som just nu töms. Fortfarande vet många inte vart de ska ta vägen. En av dem är elvaåriga Reema från Eritrea, som vi träffar i mottagningsklassen på Östra skolan i Sunne.

– Jag vet inte vad som händer. Vi delas upp på torsdag, säger hon.

Vet du vart du ska?

– Nej.

Förvirring i skolorna

I klassrummet finns elva elever från förskoleklass till årskurs sex. Här förbereds de för att placeras ut i ”vanliga” klasser på kommunens skolor, men eftersom samtliga bor på Frykenstrand räknar kommunen nu inte med att få behålla dem. Det råder överhuvud taget förvirring kring vilka nyanlända barn som ska gå i kommunens skolor.

– Vi vet inte vilka som ska åka skolbuss imorgon, och vilka som kommer till skolan, säger Monica Olofson, samordnare för de nyanländas skolgång i kommunen.

– Ibland kommer informationen så sent att vi får veta någon dag efteråt att en familj har flyttat.

Bussar till Piteå och Kiruna

Sedan i juni har Migrationsverket beslutat om avveckling av en fjärdedel av de värmländska asylboendena. Elva boenden har – eller ska – stängas. 800 asylsökande berörs, och det är långtifrån självklart var de hamnar i den flyttkarusell som just nu pågår.

Vid varje stängning fylls de kvarvarande boendena enligt en särskild turordning, som beror på när de tecknat avtal med Migrationsverket. Från Värmland har bussar gått både till Piteå och Kiruna.

– Det är en turordning. Vi tar bort de boenden som är senast upphandlade. Sedan flyttar vi de sökande till platser där vi har kapacitet. Det sker också efter en viss turordning. Vi kan inte plocka hur som helst utan det är noggrant bestämt hur det här går till,  förklarar Ulf Henriksson, enhetschef på Migrationsverket i Värmland.

Vad betyder det här för barnen?

– Det blir ju en nystart på en ny plats med nya kamrater. Men det behöver ju inte bara vara svårt. Det kan vara berikande också.

Men Reema, som bott sju månader i Sunne, hon har bara en önskan.

– Jag hoppas att jag kommer tillbaka till den här skolan. Jag tycker mycket om den. Det är den bästa skolan av alla jag gått i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.