Kraftig ökning av hyrläkarkostnader

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för inhyrd personal steg markant mellan januari och november förra året. Det står klart när landstinget i Värmland sammanfattar finanserna.

Kostnaderna för hyrläkare inom landstinget i Värmland fortsätter att öka. Under januari till november 2014 betalade landstinget 98,9 miljoner kronor för den inhyrda personalen, och det är en ökning med 23 procent jämfört med samma period året innan. Då hyrde landstinget in personal för 80,3 miljoner.

Under januari till november 2014 kostade hyrläkarna 89,3 miljoner kronor, sjuksköterskorna 5,3 miljoner och övrig inhyrd personal 4,3 miljoner kronor.

Ärendet behandlas idag

Allmänmedicin och psykiatri är de divisioner som har högst kostnader för inhyrd personal. Den största ökningen skedde inom divisionerna opererande specialiteter och psykiatri.

Landstingsdirektör Gunilla Andersson säger att det pågår ett omfattande arbete i landstinget för att minska kostnaderna för den inhyrda personalen just nu. De jobbar till exempel på övergripande nivå för att se över arbetstidsmodeller och lönestrategi.

– Vi jobbar också med stöd till cheferna, en samlad enhet för avrop av bemanningsföretag och ser också över hur vi ska kunna bli en mer attraktiv arbetsgivare, säger hon.

Landstinget håller på att sammanställa årsbokslutet för 2014 och planerar att behandla frågan på ett styrelsemöte den 23 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.