Foto: SVT

Kraftsamling mot könsstympning

Uppdaterad
Publicerad

Tusen kvinnor och flickor i Värmland kan ha utsatts för könsstympning. Det visar en kartläggning som Socialstyrelsen gjort.

Könsstympning är en känslig fråga, både för de drabbade som för de personer de möter inom sjukvården. Nu samlar sig sociala och medicinska myndigheter i Värmland mot kvinnlig omskärelse.

– Det är en mänsklig rättighet att inte bli utsatt för könsstympning, säger Lisbet Engh, medicinsk samordnare för elevhälsan i Värmland. – Värdegrundsarbetet är väldigt viktigt i det här och allas rättighet att behålla sin kropp som den är från början.

Många folk har kvinnlig omskärelse i sin tradition, Tanken är att utan omskärelse blir kvinnan som en öppen dörr. Vanligast är det i Afrika där ett trettiotal länder praktiserar kvinnlig omskärelse. I Sverige möter invandrare från de här länderna en helt annan syn. Det blir en kulturkrock. 

I Sverige är det olagligt med könsstympning. Påföljden är fängelse även när brottet sker utomlands.  Men en kartläggning som Socialstyrelsen gjorde 2014 visar att tusen kvinnor och flickor i Värmland kan vara könsstympade. Den värmländska informationskampanjen ska vara ett stöd för de som möter frågor om kvinnlig omskärelse i sitt arbete.

– Det blir ju lättare nu, säger Inger Björkegren, asylsköterska från Hagfors. – Att alla vågar att fråga, för det tar ett tag innan man vågar fråga, vågar ta upp det här.

– Många föräldrar är väldigt informerade, säger Eva Edholm, som arbetar som skolsköterska, men också vid mottagning av asylsökande.

– Det kan till och med vara så att de flytt hit för att de små flickorna inte ska behöva bli omskurna eller könsstympade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.