Malin Lundberg på Nöjesfabriken tycker att något saknas i kockutbildningen idag Foto: SVT

Krav på lärlingsutbildning för kockar

Publicerad

Det är brist på kockar i Värmland – samtidigt går många kockar arbetslösa. Förklaringen kan vara att utbildningen inte är den rätta. Det saknas helt enkelt tillräckligt med praktik. Nu höjs krav på att branschen ska få en lärlingsutbildning.

I Nöjesfabrikens restaurangkök i Karlstad förbereder kockarna dagens lunchservering. Flera rätter ska lagas och tillbehören ordnas. Till jobben här letar man ständigt kockar som kan yrket och det har varit svårt att hitta dem. Här hävdar man att det kan vara den gymnasiala utbildningen som brister.

– Det är något som saknas i utbildningen idag. Vi har inte riktigt funnit ut vad det är. Jag vill gärna se en lärlingsutbildning, av den typ som t ex snickare har, hävdar Malin Lundberg som är driftschef vid Nöjesfabriken.

”Jättebra utbildning i Kil”

Men här finns också erfarenheter av en utbildning som bedrivs på ett annat vis, en vuxenutbildning i Kil där praktiken är minst 70 procent av tiden och där arbetsgivarna får betalt för praktikanterna. Från den här utbildning har ingen gått ut i arbetslöshet.

– Vi har haft 20 personer i utbildningen och av dem har 19 fått kockarbete. En tjej upptäckte att hon inte ville fortsätta. Hon återvände till sitt tidigare jobb, berättar Torbjörn Nilsson som är rektor vid Vuxenutbildningen i Kil.

Christoffer Andersson hälsar idag på vid sin tidigare praktikplats. Han var här i tre månader, men är nu i köket på Hultsbergsskolan. Han har också praktiserat på ett åldringsboende.

– Det har gett en bred erfarenhet, det är bra, tycker jag.

– Jättebra utbildning i Kil. Vi jobbar jättehårt för att ta emot praktikanter, jag anser oss skyldiga att göra det. Här kan vi hitta någon pärla som vi kan ta hand och utbilda vidare, fortsätter Malin Lundberg.

Fokus på yrket

Trots de fina erfarenheterna i Kil, där man nu fått pengar för att ta emot sökande från hela Värmland, så är få intresserade att söka.

– Det borde inte vara så. Det är ett ständigt fokus på kockyrket bland annat i många TV-program. Jag tror att vi måste hitta rätt i marknadsföringen, säger Torbjörn Nilsson.

Det kan vara så att många nya kockar anser att arbetstiderna är en belastning.

– Man måste vara beredd att ta några hundår och jobba både dag och kväll. Det finns möjligheter till en karriär som är enorm. Du kan också få jobba internationellt om du lockas av det, avslutar Malin Lundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.