Kreativitet på sommarlovet

Uppdaterad
Publicerad

Bakning, dans och teater är några av aktiviteterna som står på schemat när sommarjobbare arrangerar läger för ungdomar.

Över 80 feriearbetare har anställts på Tolvmansgatans och Älvans fritidsgård i sommar. Sommarjobbarna arrangerar bland annat dagläger där unga mellan 10 och 16 år får ägna sig åt kreativa aktiviteter.

– Vi ska baka cupcakes, fast vi bakar sockerkaka och ska göra cakepops här uppe, säger lägerdeltagaren Juliette Janssen – som befinner sig i fritidsgårdens ena kök, på övervåningen.

Förutom bakning finns styling, dans, konst, teater och många fler aktiviteter på schemat, med målet att erbjuda kostnadsfria aktiviteter för unga i Karlstad.

 – Vi tror på ledarledda verksamheter, och därför är ju det här med feriejobb helt fantastiskt – unga som leder unga, menar fritidsledaren Jonas Kristiansson.

Varför är det lättare när unga leder unga?

– Jag tror att det är mer intressant, plus att många av dem sitter på en kompetens som vi inte har. Vi har parkouren som åker ut, runt om i stan exempelvis – skulle någon av oss som jobbar ordinarie försöka oss på att instruera andra i det, så skulle det inte alls bli lika bra, säger Kristiansson och skrattar.

Lär känna nya vänner

De anställdas egna intressen har spelat stor roll för vilka aktiviteter som anordnas.

– Jag tycker att det har varit skitroligt faktiskt. Det är ett väldigt roligt jobb och det är kul att vara med barnen och lära dem det man kan liksom, säger Felix Olofsson, en av sommarlovsjobbarna som leder baklägret.

Juliette Janssen är förtjust i bakning generellt, och tycker att lägertillfällena hittills har varit bra.

– Det har varit kul och roligt. Jag har lärt känna nya vänner, säger Juliette Janssen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.