Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Årets Picacon är det 15:e i ordningen. Och det sista. Foto: Sayed Parwani/SVT

Kristinehamn invaderas av hundratals fiktiva figurer på årets Picacon

Uppdaterad
Publicerad

Över helgen hålls det årliga konventet Picacon i Kristinehamn. Det som började som ett gymnasieprojekt firar nu 15-årsjubileum.

– Picacon har varit viktigt som en mötesplats, säger arrangören Hannah Frisell.

Cosplay innebär att klä ut sig till en fiktiv figur från exempelvis en serie, film, bok eller en karaktär som man själv har kommit på själv. Och ett cosplay-konvent är helt enkelt när folk från när och fjärran samlas för att göra det tillsammans.

Har mångdubblats

Sedan sin start som ett gymnasieprojekt för 15 år sen har Kristinehamns Picacon växt sig stort, med många trogna besökare över åren.

– Första gången vi arrangerade Picacon hade vi 150 deltagare, i år är 670 deltagare anmälda, säger Hannah Frisell, arrangör för Picacon.

Vemodigt – men roligt

Hannah Frisell tror att det har betytt mycket för Kristinehamn att Picacon har arrangerats i stan.

– Det är sista Picacon som vi kommer att arrangera. Det är en blandning av känslor. Vemodigt, sorgligt men också roligt att få träffa så mycket folk.

I inslaget ovan ser du mer från konventet i Kristinehamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.