Kritik mot behandlingshem – Karlstad stoppar placeringar

Uppdaterad
Publicerad

Efter hård kritik från socialstyrelsen mot behandlingshemmet Nya Nyhyttan utanför Nora har Karlstads kommun beslutat att inte skicka fler personer dit.

– Vi har tagit del av det som kommit fram i Socialstyrelsens utredning och vi tycker att den kritiken som framförs är väldigt allvarlig och att det är graverande omständigheter och vi kommer inte att placera någon på Nya Nyhyttan tillsvidare. I så fall så måste de kunna visa upp klara bevis på förbättringar, säger Karlstads kommuns informationschef Katarina Lindström.

På Nya Nyhyttans behandlingshem köper kommuner missbruksbehandling för omkring 2000 kronor per dygn. Det är nykterhetsorganisationen IOGT-NTO som står bakom verksamheten – men behandlingshemmet kritiseras av Socialstyrelsen efter en inspektion i april i år – bland annat för brister vad gäller kompetens, kontinuitet i vården och dokumentation. Till exempel saknas relevant utbildning inom kognitiv behandling bland personalen.

Kritik mot Nya Nyhyttan

Men Per Holm som är ordförande för Nya Nyhyttan anser att man åtgärdat det mesta av det man fått kritik för:

-Vi söker jätteakut nu personal med KBT-inriktning men även annan kompetens som vi verkligen behöver.

Karlstads kommun har i år köpt vård för 1 739 000 kronor av Nya Nyhyttan. 59 personer från kommunen har behandlats där under totalt 754 vårddagar. Men efter att ha fått kännedom om Socialstyrelsens kritik, via Sveriges Television, har arbetsmarknads- och socialförvaltningen beslutat att inte köpa mer vård av behandlingshemmet.

– Vi har många andra placeringsmöjligheter så det är ingen som inte kommer att kunna få vård på grund av det här, säger Katarina Lindström, informationschef på kommunen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot Nya Nyhyttan

Mer i ämnet