Kritik mot höjda p-avgifter

Uppdaterad
Publicerad

Karlstad kommuns förslag om att höja parkeringsavgifterna i centrum får nu kritik.

– Det kommer att påverka handeln negativt, säger Maria Dahlbom på Centrum Karlstad.

Under onsdagen lade kommunens teknik- och fastighetsnämnd fram ett förslag som innebär en kraftig höjning av parkeringsavgifterna i centrum. Dessutom kommer den som parkerar fel att få betala högre böter. Höjningarna föreslås eftersom kommunen menar att avgifterna i dag är låga och att man inte gjort någon höjning på länge. Men efter att nyheten kom ut så har många ställt sig kritiska till höjningen. På SVT Nyheter Värmlands Facebooksida låter det så här:

”Centrumhandeln kommer att dö ut totalt”

”Vill Karlstad inte få in kunder till centrumbutikerna? Centrum konkurrerar med Bergvik/Välsviken som lockar med gratisparkering. Undrar hur man tänker?”

”Då blir det tomt i centrum”

Centrum Karlstad kritiska

De kritiska Karlstadborna får också medhåll från Centrum Karlstad, som arbetar för att skapa en levande stadskärna.

– Jag är väldigt förvånad över det här förslaget. Det kommer naturligtvis att påverka handeln negativt, säger cityledare Maria Dahlbom.

Hon tycker inte att Karlstad kommuns argument för höjningen stämmer.

– Nej, man hör ju redan i dag att det pratas om att de befintliga parkeringsavgifterna är för höga. Dessutom genomförde man en höjning 2013. Allt är ju relativt men jag tycker inte att det är länge sedan, säger hon.

Samtidigt vill hon också understryka att det är ett förslag och att inga beslut har tagits i frågan än. Men om förslaget går igenom är hon orolig över att höjningen kommer ske innan det nya resecentrat i centrum kommer stå klart.

– Det blir automatiskt mindre folk i centrum när det är någon ombyggnation, så det vore extra olyckligt om det blev så. Men vi kommer så klart att göra allt för att påverka att höjningarna inte kommer att ske, säger Maria Dahlbom.

Beslut i frågan kommer att tas på nästa kommunstyrelsemöte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.