”Inte tillräcklig närvaro”

Uppdaterad
Publicerad

Kommun och polis kritiserar Migrationsverket för att de inte har tillräcklig närvaro på sina asylboenden.

I kölvattnet av att en asylsökande sköts till döds i samband med ett polisingripande i Geijersholm utanför Hagfors kommer nu kritik mot att Migrationsverket inte är närvarande där de asylsökande finns. Bakom kritiken står både kommunen och polisen.

Rycker ut flera gånger i veckan

När polisen larmades till asylboendet i Geijersholm i tisdags kväll var det en i en lång rad av utryckningar till olika asylboenden på olika håll i Hagfors.

Dödsskjutningen i Hagfors

– Vi åker minst en eller två gånger i veckan på bråk på de olika förläggningarna, säger Olle Johansson, kriminalinspektör.

I tisdags slutade det med att en asylsökande sköts till döds. Och polisen är kritisk mot att Migrationsverket inte har en större närvaro på orten.

– De som kommer hit har ju flytt från någonting. Många är både krigsskadade och har upplevt traumatiska händelser, och det speglar också en hur de beter sig, hur de förhåller sig till omgivningen och så. Vi har sett problem med missbruk, både av alkohol och av droger, och det kommer ju på vårt bord förr eller senare, säger Olle Johansson, kriminalinspektör.

Ansvarar för tak över huvudet

– Så vitt jag vet är det fortfarande en polisiär angelägenhet att upprätthålla lag och ordning i landet. Är det så att människor mår dåligt och behöver hjälp av vården så är det landstingets ansvar. Migrationsverkets har ett ansvar för att säkerställa tak över huvudet och pröva ansökan om uppehållstillstånd för personer som söker asyl, säger Migrationsverkets presstalesman Fredrik Bengtsson.

– Jag har ju inte samma uppfattning som migrationsverket i den här frågan. Många av de här människorna kommer från krig och tortyr och förföljelse, är i psykisk obalans och är trasiga i själen. De behöver naturligtvis ett stöd, framför allt på dagtid, säger Mikael Dahlqvist (S), kommunalråd Hagfors.

Bara en mottagning

Migrationsverket har en mottagning där de asylsökande i Hagfors kan träffa en kontaktperson. Men den har bara öppet fyra timmar, två dagar i veckan.

– Det finns inte tillräckligt med lokal närvaro av personal. Det är en resurs som vi har efterlyst tillsammans med andra kommuner i flera års tid, säger Mikael Dahlqvist (S), kommunalråd i Hagfors.

Fakta

Vi har ändrat i den här texten efter att Migrationsverket påpekade att de endast har ansvar för de asylsökande i Hagfors och inte flyktingar med uppehållstillstånd. Tidigare stod det: ”Och i Hagfors finns det runt 700 asylsökande och flyktingar med uppehållstillstånd.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen i Hagfors

Mer i ämnet