Kulturinventering på Färjestad

Uppdaterad
Publicerad

I Karlstad inventeras just nu olika kulturmiljöer runt om i kommunen. Men det är inte bara kyrkor och gamla byggnader som uppmärksammas.

Karlstad är fullt av kulturellt intressanta guldkorn som för många är okända. Därför arbetar Stadsbyggnadsförvaltningen just nu med att inventera stadsdelarna i kommunen, för att lyfta kunskapen och intresset kring kulturmiljö. Och nu har turen kommit till Färjestad.

– Färjestad har ju en ganska lång historik med Färjestads herrgård från 1600-talet. Sedan finns det byggnader från förra sekelskiftet och fram till 2000-talet, säger Emily Lindberg, bebyggelseantikvarie vid stadsbyggnadsförvaltningen i Karlstad.

Värnas i framtiden

Färjestad är ett område med en del byggnader som allmänheten kanske inte anser vara arkitektoniska mästerverk, men likväl en del av kulturarvet väl värt att bevara.

– Sjuttiotalshusen kanske inte många tycker är så vackra, men de börjar ju få ett antal år på nacken och man behöver uppmärksamma den typen av bebyggelse för att man ska kunna värna den i framtiden. Och för att man i framtiden ska kunna förstå vad sjuttiotalet var för någonting, säger Emily Lindberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.