Foto: Marie Angle

FBK-damerna kvalar till Riksserien

Uppdaterad
Publicerad

I dag startar FBK-damernas kval till Riksserien. Laget får redan i premiärmatchen tufft motstånd.

Färjestadstjejerna börjar med bortamatch mot Sundsvall, ett av lagen från högsta hockeyligan som tvingats till kval för att hänga kvar.

– Sundsvall och SDE kommer från Riksserien och är favoriter i kvalet. De lagen har ett högre ett tempo, säger FBK-tränaren Fredrik ”Kecke” Wilhelmsson.

Ni får tuffast tänkbara motstånd i premiären, vad tycker du om det?

– Det kan vara bra att börja på bortaplan. Det betyder mindre press på oss. Kommer vi hem med tre poäng efter de inledande matcherna mot Sundsvall och Björklöven är vi nöjda.

Siktar högt

Att skillnaden mellan division 1 och Riksserien är stor insåg tjejerna ifjol då man nådde kvalspelet för första gången. Trots det slutade Färjestad femma efter flera starka insatser, bland annat mot just Sundsvall. Då var målet att nå kvalserien, i år siktar man högre. Men att bli etta eller tvåa i kvalserien, vilket ger en plats i Riksserien nästa säsong, är inte realistiskt ännu.

– Truppen i år är bredare än i fjol och målet är topp fyra. Jag har varit tränare för damerna i två år och anser att det tar mellan tre och fem år att nå Riksserien. Men det kräver ökad träningsdos.

– Skulle vi gå upp krävs dessutom ytterligare mellan fem och åtta etablerade spelare, säger Fredrik ”Kecke” Wilhelmsson.

Nyförvärvad nyckelspelare

FBK vann sin division 1-serie efter 17 vinster och bara tre förluster. Inför kvalet har laget förstärkt truppen. Lotta Blylod från Västerås värvades under transferfönstret och blir tillsammans med lagets andra målvakt, Linda Glädt, två av nyckelspelarna enligt Fredrik ”Kecke” Wilhelmsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.