Foto: TT

Läkare ordinerade konserveringsmedel

Uppdaterad
Publicerad

En läkare i Torsby ordinerade flytande konserveringsmedel till en kvinna med svåra besvär av akneliknande ansiktsbölder. Nu får läkaren kritik av Inspektionen för vård och omsorg.

IVO anser att läkaren agerat ovetenskapligt och skriver i beslutet att ”patientens återkommande problem med bölder borde medfört remiss till hudklinik för vidare utredning. Patienten ordinerades att badda huden med en lösning av konserveringsmedel avsett för konservering av sylt och saft, en behandlingsmetod som inte har förankring i vetenskap och beprövad erfarenhet.”

Orsakade lång sjukskrivning

Den kritiserade läkaren har uppgett att patienten tackat nej till antibiotikabehandling och att remitteras till en hudklinik. Först ett halvår senare skickades hon till hudläkare som fann att det handlade om hudsjukdomen rosacea. IVO skriver i beslutet att handläggningen inte har varit förenlig med de krav på en sakkunnig och omsorgsfull vård som anges i patientsäkerhetslagen.

Enligt kvinnan påverkade besvären hennes sociala situation och orsakade en långvarig sjukskrivning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.