Fler läkare sjukskriver sig Foto: TT

Läkare tampas med utmattningssyndrom

Publicerad

Svårare arbete och för få läkare, arbetssituationen för läkare är svår och fler sjukskriver sig eller går ner i arbetstid. – Vi som jobbar inom vården vill ta hand om andra, då är det lätt att glömma att ta hand om sig själv, säger Johan Arne, läkare på vårdcentralen i Säffle.

Utmattningssyndrom med långa sjukskrivningar blir allt vanligare bland unga kvinnliga läkare i Sverige. I Värmland är arbetsbelastningen hög för läkare, enligt Läkarföreningen.

– Jag känner igen mig i det, min uppfattning är att det blir vanligare och vanligare med utmattning bland personal inom vården, inte minst läkare, säger Johan Arne som just nu är ansvarig för Läkarföreningen Värmland.

Läs mer: Läkarna kräver åtgärder

Hur ser du på att det är unga kvinnliga läkare som sjukskrivs?

– Det är ett problem att de som ska ta över inte pallar med. Samtidigt är det bra att situationen tas upp, säger Johan Arne.

Läkarföreningen i Värmland står just nu utan ordförande, delvis på grund av just, stress.

– Det enkla svaret är att det är ett rätt tungt uppdrag, och vi hittar ingen som vill eller kan ta på sig det, säger Johan Arne.

”Underbemanningen är grundproblemet”

Samtidigt är det många läkare i Värmland som jobbar deltid berättar Johan.

– Med vår lön så klarar man sig på att jobba 75 procent, så då går man hellre ner i tid än går in i väggen, säger han.

Vad man ska göra åt arbetssituationen är enligt Johan Arne både komplicerad och enkel, man behöver fler läkare. Läkare som inte finns.

– Underbemanningen är grundproblemet. Men vi vet att landstinget jobbar på det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.