Landskapsarkitekt kritisk mot höghusplaner

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Värmland kunde tidigare avslöja att det finns planer på att bygga ett nytt höghus i kvarteret Almen. Men det skulle kasta slagskugga över hela Almentorget, det säger landskapsarkitekten som var med och utformade parken och gränden öster om det gamla stadshuset.

SVT Nyheter Värmland har tidigare berättat att bolaget som köpte stadshuset i Karlstad vill bygga ett höghus öster om den befintliga byggnaden. Om förslaget blir verklighet kommer höghuset att stå intill det stråk som går till Almentorget och som invigdes 2015 som en del av den nya Älvpromenaden.

Thorbjörn Andersson är professor på Sveriges lantbruksuniversitet och landskapsarkitekten som utformade Almentorget i det kulturhistoriskt värdefulla kvarteret Almen med syftet att öka närheten till vattnet i Karlstad.

Försäljningen av stadshuset i Karlstad

– Man blir lite förvånad över att de vill göra en sådan hög gestalt, oberoende av hur många våningar det kommer att bli, i det historiskt mest känsliga läget i kanske hela stan, säger han.

Vad är problemet med att ställa ett så högt hus just på den platsen?

– Ett högt hus kastar ju det som man kallar för slagskugga på det som är runtomkring, och ju högre huset är ju längre blir skuggan. I det här fallet kommer huset att kasta sin skugga längs med hela gränden som är alldeles nybyggd och nyinvigd och som man har tyckt varit en viktig passage, och det kan man ju tycka är lite olyckligt.

– Den kommer också att kasta sin skugga över andra delar av staden när solen vandrar. Därför brukar man försöka ställa höghus med hänsyn till detta, så att det inte påverkar omgivningen alltför mycket, säger Thorbjörn Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försäljningen av stadshuset i Karlstad

Mer i ämnet