Lång väntetid för att få lärarleg

Uppdaterad
Publicerad

Skolverket säger nu att det kan ta uppåt ett år innan man kommit tillrätta med situationen.

Enligt Skolverket är det en regeringsreform från 2013 som orsakat situationen. För nyutbildade lärare innebär det här att det blir svårt att få jobb.

Andelen personer som har visstidsanställningar istället för fast jobb närmar sig rekord, det berättade SVT om i november. Den till antalet största gruppen visstidsanställda är inom sektorn utbildning, dvs framförallt lärare.

En av orsakerna är, enligt såväl Lärarförbundet som Sveriges kommuner och landsting, 2012 års reform där lärarlegitimation infördes. Efter det har det blivit svårt att få ett fast jobb om man saknar legitimation.

Men väntetiden för legitimation är mycket lång, i vissa fall upp till ett år och i extremfall flera år. Och det försvårar för nyutbildade lärare att få jobb.

– I nuläget är det tyvärr alldeles för långa väntetider och vi är inte alls nöjda med det och beklagar verkligen alla som drabbas, säger Niclas Westin som är enhetschef på Skolverket.

– De allra flesta får vänta mellan sex och nio månader, men i vissa fall så är längre väntetid än så också.

Enligt Skolverket blev problemen akuta i december 2013. Då införde alliansregeringen nya övergångsregler, som bland annat innebar att redan yrkesverksamma lärare kunde begära legitimation eller komplettera den.

44 000 ansökningar

Under vintermånaderna fick Skolverket in 18.500 nya ansökningar, vilket var långt mer än man väntat sig. Och totalt under 2014 har man fått in 44.000 ansökningar, också det långt över förväntan.

Nu säger Skolverket att det kan ta ytterligare nästan ett år innan man får kontroll över situationen.

– I nuläget har vi ungefär 34.000 ansökningar som står i kö, av dem är drygt 20.000 ansökningar om legitimation och resten är ansökningar om att man vill komplettera sin legitimation med ytterligare behörigheter, säger Niclas Westin.

– I och med att det här är ett så komplicerat arbete så räknar vi med att vi kommer inte att vara i fas förrän hösten 2015.

Han menar att handlingen gjorts mycket komplicerad av de nya övergångsreglerna. Betydligt fler olika varianter av utbildning ska bedömas. Dessutom får man hela tiden göra två utredningar. En för att se om läraren har kompetens för legitimation, sedan en ytterligare handläggning för att se om läraren har kompetens enligt övergångsreglerna. Hittills har man bedömt ca 6.000 olika variationer av lärarutbildning.

Inte fått något lärarjobb

En av de som inte fått legitimation än är Maria Johansson som bor i Karlstad. Hennes lärarutbildning var klar i januari 2014. I somras hade hon fått alla papper från sin skola så hon kunde ansöka om legitimation, sedan dess har hon väntat. Under tiden har hon inte fått jobb som lärare och får oftast inte ens komma på intervju då ett jobb är utlyst.

De flesta hon känner är i samma situation, många från hennes årskull på högskolan jobbar inte som lärare eftersom de inte har någon legitimation. Själv har hon fått gå tillbaka till sin gamla sysselsättning, inhoppare på ett gruppboende i Vålberg.

– Just nu är jag tillbaka på mitt gamla jobb inom funktionsstöd. Det är ju ett jätteroligt och givande jobb såklart, men man vill ju gärna jobba med det man är utbildad till. Jag har lagt både tid och mycket pengar på att utbilda mig till lärare och då är det klart man vill in på den arbetsmarknaden, säger Maria Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.