Namninsamling för att stoppa storskolan

Uppdaterad
Publicerad

Nu har en namninsamling startat mot planerna på en storskola på Hammarö. Det efter kommunfullmäktiges inriktningsbeslut förra veckan som kravet kommer om en folkomröstning när det gäller skolfrågan.

Det var i måndags, förra veckan, som kommunfullmäktige på Hammarö tog sitt beslut.

Majoriteten, bestående av S, C och V, fick igenom sitt förslag. Bland annat innebär det att kommunen får ett gemensamt högstadium i gamla Hammarö utbildningscenter och att Hammarlunden byggs om och blir en skola enbart för F-6.

Skolstriden på Hammarö

Men majoritetens förslag har kritiserats och nu har en namninsamling startats med förhoppningen om att få till en folkomröstning om frågan. Framförallt är det sammanslagningen till ett enda högstadium som ligger bakom namninsamlingen.

– Vi tycker inte att en stor skola är positiv, säger Ulrika Fors Hardick som är en av initiativtagarna.

– Ur ett elevhälsoperspektiv är det inte bra. Det är viktigt att som elev bli sedd och hörd. I en stor skola försvinner man lätt i mängden. Det finns problem med till exempel kränkningar och grupperingar i skolorna idag, vilket är lättare att upptäcka på en mindre enhet med färre elever, fortsätter hon.

Per Aspengren är ordföranden i kommunstyrelsen och han bemöter kritiken mot en storskola.

– Jag tänker att man kan göra den här skolan stor men ändå ha mindre enheter i skolan, till exempel behöver man inte bara ha en enda ingång, säger han.

– Vi har två väldigt fungerande skolor på Hammarö, jag förstår inte varför man inte behåller och bygger ut de, säger Ulrika Fors Hardick.

Trafiksituationen problematisk

Ett annat problem som Ulrika ser i att man bara har en högstadieskola är trafiksituationen.

– Trafiken är kaotisk redan nu. Tanken är väl att ungdomarna ska cykla till skolan men det vet ju de som har barn idag att de inte cyklar eller går i så mycket. Det kommer bli att föräldrarna kör de. Ur ett trafiksäkerhets- och miljöperspektiv är det inte så bra tycker jag.

”Ett snabbt beslut”

Helena Carlson är också en av initiativtagarna till namninsamlingen.

– Vi tycker att det var ett snabbt beslut, förslaget som kommit var inte med från början. Framförallt är det att vi vill att de ska lyssna på oss. Vi kan ju inte säga vad det ska bli. Vi vill att de ska lyssna på invånarna på Hammarö, säger hon.

För att få till en folkomröstning krävs det namnunderskrifter från tio procent av de röstberättigade i kommunen. På den digitala insamlingen har man i skrivande stund cirka 500 namn, men för att få till en folkomröstning behöver man ha namnen på papper och den insamlingen pågår nu.

Krävs tio procent

– Folkomröstningar är en demokratisk rättighet, det kan jag inte säga något om. Det är jättebra att de engagerar sig, säger Per Aspengren.

Det beslut som är fattat av kommunfullmäktige just nu är ett så kallat inriktningsbeslut. Det innebär att man slagit fast vilken väg man vill gå men ännu inte tagit det slutgiltiga beslutet. Det kommer först efter att tjänstemännen uträtt hur mycket det kommer kosta att genomföra.

– Men för mig är det svårt att veta vad det är för fråga vi ska folkomrösta om för vi har inget beslut ännu. Vi har bara ett inriktningsbeslut, så först måste ett slutgiltigt beslut komma och där är vi inte än. Vi vill ha en jämlik och likvärdig skola, avslutar Per Aspengren.

Före den tionde april ska tjänstemännen ha kommit fram till vad det skulle kosta att genomföra inriktningsbeslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolstriden på Hammarö

Mer i ämnet