Läxor skapar debatt

Uppdaterad
Publicerad

Diskussionen har varit het på SVT Nyheter Värmlands Facebook-sida efter våra inlag om läxläsning. En som tyckt till är Värmlandspappan Torbjörn Belenos – hans åsikt är att barn inte ska begränsas av vad deras föräldar kan.

Torbjörn Belenos 11-årige son går i mellanstadiet på en friskola i Karlstad. Torbjörn är emot läxor om det handlar om något nytt som barnen måste lära sig – på egen hand hemma.

– Om läxorna kräver att man har ett kunskapsstöd hemma så styr ju föräldrarnas kunskap väldigt mycket vilket stöd barnen får. Jag tycker inte att barn ska begränsas någonstans, utan att alla barn ska ha tillgång till den information som behövs, säger Torbjörn Belenos.

Läxdebatten

Läs också: Läraren som inte ger några läxor

Samtidigt menar Torbjörn att det är okej med läxor som handlar om att repetera saker som man redan har lärt sig i skolan.

– Det som är bra med läxor är att man kanske har ett annat lugn hemma än vad man har i skolan. Om man behöver sitta i fred och läsa igenom någonting så kan man göra det i lugn och ro. Men samtidigt får man inte glömma att läxläsning behöver stöd och hjälp, säger han.

Åsikterna går isär

I tre tidigare inslag har vi speglat vad lärare, elever och experter har att säga om läxor. Cirka 11 000 personer har tyckt till i SVT Nyheters webbundersökning och många har kommenterat på vår Facebook-sida. Det man kan konstatera är att åsikterna om läxor går isär.

Varför är läxor ett så hett ämne?

– Jag tror att det finns mycket skuld i det här. Kanske att man som förälder ser att man inte kan vara det stöd som barnen behöver. Eller så är det föräldrar som tycker att det fungerar bra. Alla relaterar till vad man är med om och upplever, och då är det klart att man bildar en åsikt om det här, säger Torbjörn Belenos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läxdebatten

Mer i ämnet