Den nionde juni får allmänheten en möjlighet att se vägen innan man kör på den. Foto: TT/SVT

Löptävling på nya E18 väster om Karlstad

Publicerad

Nya E18 väster om Karlstad är snart färdigbyggd. I sommar ska vägen öppnas och invigningen sker i form av ett motionslopp. – Det är en möjlighet för allmänheten att se vägen innan man kör på den och löptävlingar brukar vara rätt trevligt, säger Martin Bergvall projektledare för bygget.

Öppningsdatum för nya E18 är satt till den tolfte juni i år, men det gäller för bilkörning. Den nionde juni tjuvstartar nämligen öppnandet med ett lopp för den som vill springa på vägen.

– Idén kom väl egentligen ifrån oss som deltar i projektet från början. Vi har varit med i några projekt nu och i samband med att man öppnar de här projekten kan det vara lite trevligt att markera att nu har det hänt något här, säger Martin Bergvall.

– Det blir både första och sista chansen att springa på den här vägen så vi hoppas på god uppslutning.

Säkrare väg

I september 2015 påbörjade Trafikverket bygget av nya E18 vid sträckan som går över Sörmon. Tidigare har den delen av E18 varit mycket olycksdrabbad och förhoppningen är att den nya vägen ska vara mycket säkrare för bilister än den gamla var.

– Trafiksituationen förbättras så till vida att vi får en väg som är mittseparerad, vi får dubbla balkräcken i mitten som gör att trafiksäkerheten kommer att öka, säger Martin Bergvall.

Han berättar också att förutom säkerheten är vattenskyddet den främsta anledningen till att vägen byggs om.

– I och med att dagerns E18 går igenom det primära skyddsområdet, alltså den inre skyddszonen för Sörmons grundvattentäkt som är huvudvattentäckt för Karlstad kommun, så kommer vattenskyddet att förbättras. Detta genom att vi flyttar ut vägen nu så den hamnar utanför de här skyddsområdena och de påverkansområdena som är för grundvattentäkten.

Fler vägar planeras

Nya E18 är drygt sju kilometer lång och har kostat ungefär 300 miljoner att bygga. Men byggprojektet avslutas inte när vägen öppnat för biltrafik i sommar, utan det kommer att fortsätta. Några punkter återstår nämligen vid sidan om E18. Bland annat ska det ordnas med vägen mot Vålberg och en cykelväg ska läggas på gamla E18.

Hela projektet planeras att avslutas i maj 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.