Här är mandarinanden som Carl Andersson fick syn på i Sunne. Starta klippet och se när den ovanliga fågeln fångades på bild i Mälaren, vid Västerås, 2016. Foto: Privat, Carl Andersson

Exotisk mandarinand på besök i Sunne

Uppdaterad
Publicerad

I går var den ovanliga och färgglada fågeln mandarinand på besök i Sunne. Det lockade fågelskådaren Carl Andersson från Karlstad.

Carl Andersson blev jätteglad när han upptäckte larmet på webbsidan Artportalen om att mandarinanden setts i Sunne i går. Han och hans mamma Carola slängde sig i bilen efter jobbet och åkte norrut. När de kom fram såg de fågeln direkt.

– Den var verkligen rolig att se. Det är en av de vackraste fåglarna jag har sett, säger han.

Carl Andersson tog flera bilder på fågeln, bland annat den som publiceras här ovan.

Ovanlig besökare i Värmland

Olga Nadeina, ordförande i Wermlands ornitologiska förening, berättar att mandarinanden är en ovanlig besökare i länet.

– Det är en fågel som har sin frihäckande population i östra Asien, till exempel Kina. Förra året klassades den som kategori C, vilket innebär att den är en inplanterad eller förrymd fågel som har etablerat ett frihäckande och självreproducerande bestånd i Europa. Den häckar extremt sällsynt i Sverige. Just den här mandarinanden kommer antagligen från någon frihäckande population i Europa.

Kanske stannar ett tag

Hon berättar att den troligen stannar endast någon dag, men har man tur så kan den stanna i någon vecka.

– Det är en fantastiskt fin and och det är inte många som får chansen att se den, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.