Frida Åsberg födde sonen Elias på en busshållplats i Västra Ämtervik Foto: SVT

Många mil till BB – en oro för blivande föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

Efter beslutet om nedläggning av förlossningen i Sollefteå debatteras återigen risken med långa resor till förlossningen. För snart 17 år sedan lades förlossningen i Torsby ned. Vi har träffat två av dem som nu åker många mil för att föda. Och det är inte alltid man hinner fram.

Karolina Zetterberg i Lekvattnet väntar sitt andra barn. Om knappt två veckor är det beräknat. Då ska hon och hennes sambo åka 13 mil till Centralsjukhuset i Karlstad.

– Man är rädd. Hjärtat sitter i halsgropen. Tänk om det drar igång nu när sambon är på jobbet. Då ska han hämta dottern på förskolan, fixa barnvakt och sen åka. Då kanske det blir i bilen och då börjar man ju tänka på vad som kan hända då, säger Karolina Zetterberg.

#Sverigevården

Vad är det du tänker på som skulle kunna hända om det blir en förlossning i bilen?

– Man har ju hört om barn som fastnar. När vår dotter föddes blödde jag två och en halv liter. Det var ju inget jag mådde dåligt av då, men då hade jag ju personal runt mig. Vad händer om nåt sådant skulle hända, säger hon.

Karolina Zetterberg i Lekvattnet väntar sitt andra barn Foto: SVT

”Sambon tryckte på gasen”

Förra gången, då dottern Nellie föddes var det precis att de hann. Två timmar efter att de lämnat hemmet föddes hon.

– Jag minns inte så mycket, men jag vet ju att jag hade värkar och jag kände ju hur sambon tryckte på gasen varje gång han hörde att jag hade ont, säger hon.

Hon födde i bilen

Men det finns de som inte hinner fram trots att de trycker på gasen. På en busshållplats i Västra Ämtervik skedde en av förra årets 14 så kallade prehospitala förlossningar i Värmland. I en bil som inte hann fram till sjukhuset föddes Elias Settergren från Torsby för åtta månader sedan.

– När vi hade åkt en bit kände jag att nu fixar jag inte det här längre, utan sa till Tobias att han måste stanna bilen och ringa 112, berättar Elias mamma Frida Åsberg.

– Då blir han kopplad till en barnmorska och jag känner att nu kommer barnet, så på två krystvärkar var Elias ute i Tobias famn.

Elias Settergren från Torsby är åtta månader gammal Foto: SVT

Ingen problematisk fråga

Sedan förlossningen på sjukhuset i Torsby lades ner år 2000 är alla blivande föräldrar hänvisade till förlossningen på Centralsjuhuset i Karlstad. För dem som bor längst bort handlar det om en resa på 25 mil. Men verksamhetschefen för kvinnosjukvården i Värmland,  Anna Hessel, är det inte en fråga som är problematisk.

– Vi har ju haft det så länge i Värmland nu. Vi ser inga problem med det och vi tror att patienterna är nöjda, trots att det är lång resväg, säger hon.

Hjälp via telefon

Men Frida Åsberg och Elias pappa Tobias Settergren är inte ensamma om att få klara av förlossningen själva. Hittillls i år har nio förlossningar skett innan man hunnit fram till sjukhuset. Några av dem har skett på sjukhusområdet med sjukhuspersonal till hjälp. Men för Frida Åsberg och hennes sambo fanns hjälpen bara i telefonen.

– Jag tror att sambon upplevde det lite mer dramatiskt. I stunden gjorde han en jättebra insats, men sedan kom det väl en våg av tankar och känslor och då stängde han dörren om oss i bilen och gick ut och tog sig lite luft, berättar Frida Åsberg.

”Tar oron på allvar”

På landstinget i Värmland finns möjligheten att bo på patienthotellet en tid innan förlossningen om man har lång väg att åka. Man kan också erbjudas igångsättning om det är medicinskt möjligt.

– Vi tar de blivande föräldrarnas oro på största allvar och jag tror att vi lyckas bra, säger Anna Hessel, verksamhetschef för Kvinnosjukvården.

Hoppas hinna till BB

Om Karolina Zetterberg i Lekvattnet hinner fram till sjukhuset den här gången återstår att se. Och hos Frida Åsberg och hennes familj planerar man för fler barn i framtiden.

– Jag vet att vi kommer att skaffa fler barn, men jag vill ju inte ha en förlossning i bilen igen. Jag önskar att jag får föda på BB i lugn och ro, säger Frida Åsberg.

Antal prehospitala förlossningar (förlossningar som sker innan man hinner fram till sjukhus)

År 2015:

Karlstad: 4

Årjäng: 3

Säffle: 3

Filipstad: 3

Kristinehamn: 1

Skoghall: 1

Grums: 1

Arvika: 1

Björneborg: 1

Eda: 1

Sunne: 1

Hagfors: 1

Lesjöfors: 1

År 2016:

Karlstad: 4

Kristinehamn: 3

Torsby:1

Lysvik:1

Ambjörby: 1

Lesjöfors: 1

Sunne:1

Säffle:1

Årjäng:1

År 2017:

Åmotfors:1

Torsby: 2

Lesjöfors:1

Karlstad:1

Hagfors:1

Kristinehamn:1

Forshaga:1

Gustavsfors:1

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Sverigevården

Mer i ämnet