Foto: SVT

Många provade parasporter

Uppdaterad
Publicerad

Rullstolsdans, pingis med förbundna ögon och rullstolsrace. Det var några av de saker Karlstadsborna kunde testa under lördagens prova-på-dag på Sundsta.

Det var bland andra ParaSport Värmland som stod som arrangörer och eftersom deras Kilsavdelning startar en kurs i rullstolsdans till hösten och fick besökarna i Sundsta idrottshall chansen att prova att svänga sina lurviga på dansgolvet. En av dem som vågade sig ut var Stig Oregren från Sunne.

– Det var första gången jag provade på rullstolsdans idag. Det var jätteroligt! Det ska jag fortsätta med, säger han med ett brett leende.

Stämningen i hallen var på topp. Musiken strömmade ur högtalarna när besökarna dansade. Och rullstolsdans är något alla kan vara med på – stående eller sittande. I stort är det samma gamla vanliga danssteg som gäller, men visst finns det vissa saker man måste tänka på när ens danspartner sitter i rullstol.

– Man måste tänka på att inte dra för hårt i armarna, så att man välter den man dansar med. Och så får man inte springa i vägen för rullstolen, men i övrigt är det samma, förklarar Git Timmerman, ParaSport Kil.

Förutom dans kunde man också testa hur det är att spela pingis som synskadad. Eftersom båda parter har på sig ögonbindel gäller det att helt förlita sig på hörseln för att veta var bollen är. Och vissa visade sig ha talang för sporten.

– Det var ganska svårt, men jag vann ju i alla fall, säger Johannes Svensson, fyra år.

Vad var det som var svårt?

– Att man inte ser något. När jag inte såg kunde jag inte vinna mot mamma, men sedan tjuvkikade jag genom ett hål vid näsan och så sköt jag och då gjorde jag två mål och därför vann jag mot mamma, säger han stolt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.